Sten Tikk: Rahaasjad ja vastutustunne käivad käsikäes

, Nordic Hypo juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sten Tikk.
Sten Tikk. Foto: PP

Vastutustundliku laenamise põhimõte seab omad õigused ja kohustused nii laenuvõtjale kui -andjale. Probleemid tekivad reeglina siis, kui üks partneritest püüab näida vastutustundlik, aga seda tegelikult ei ole. Kuidas jõuda eesmärgini, et rahul oleksid mõlemad – laenuandja teeniks õiglast kasumit ja laenuvõtja saaks vajalikku abi?

Esimese asjana peaks laenutaotluse esitamisele eelnema kaalutletud vastused endale püstitatud küsimustele: kas laenu võtmine on üldse hädavajalik, milline on vajaminev minimaalne rahasumma ja millise ajaga saab laen tasutud.

Vastutustundlikku laenuotsust ei tehta üleöö, vajadus selle järele tekib ajapikku. Realistlikke võimalusi laenu tagasi maksta aitab hinnata isikliku ja pere-eelarve koostamine ning nende pidev jälgimine pikema aja vältel. Süstemaatiline ülevaade raha liikumisest aitab leida kohti, kust on võimalik täiendavalt säästa. Tagavaraks kogutud raha on üks suuremaid ohutuse garantiisid laenuvõtmisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles