Juhtkiri: Parvemees Pihl ja veskikivi

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Eesti sotsiaaldemokraatidele on elutähtis ennast leida, sest vastasel juhul kujunevad kevadised riigikogu valimised neile õnnetuseks. Seetõttu panevad nii sotsid ise kui poliitikavaatlejad peamise panuse sotsiaaldemokraatide sügisesele üldkogule. Sotsid ei vaja rohkemat ega vähemat kui võimuvahetust erakonnas. Jüri Pihl Edgar Savisaarele alluva abilinnapea ametis osutab pikas perspektiivis sotsidele karuteene. Samuti avaldas sotsiaaldemokraatide mainele halba mõju ebaõnnestunud ühinemiskatse Rahvaliiduga.

Keskerakond oleks kindlasti huvitatud sellest, et sotsid nendega liituksid, isegi kutse on esitatud, ent erakonnas leidub selgelt jõude, kes pooldavad sotside jätkamist iseseisvalt. Pihli võiks võrrelda parvemehega, kel poliitkärestikel on suund käes läinud, ja kuskil varitseb veskikivi, et parv põhja ajada. Sotside viimase aja reitingu järgi eeldaks, et eelseisvatel valimistel tuleb näha vaeva praeguse esindatuse säilitamisega riigikogus, mitte unistada mandaatide arvu kahekordistamisest.

Kui oletada, et sotside valimisratsuks võetakse sotsiaalvaldkond, siis milline võimalik erakonna esimees suudaks peru looma taltsutada? Ajakirjanduses on nimetatud teatrimees Indrek Saart ja välispoliitika asjatundjat Sven Mikserit. Paraku ei tundu kumbki sobivat sotside ees olevate ülesannete täitmiseks. Saarel puudub üldine tuntus poliitikuna, Mikseril, kes on vaieldamatult intelligentne ja võimekas poliitik, jääb vajaka rahvamehe imagost.

Pealegi, miks ei vaata sotsid parteijuhi persooni valikul ringi avarama pilguga? Miks ei võiks kaaluda mõne naise kandidatuuri? Näiteks Pärnu juurtega Marianne Mikko või mõni teine võimekas daam, kellest sotside seas ju puudust pole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles