Jane Mets: Pärnus pole taasiseseisvumise järel nii suurt rahvusvahelist üritust olnud nagu tänavu hansapäevad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abilinnapea Jane Mets on osalenud kuutel rahvusvahelistel hansapäevadel.
Abilinnapea Jane Mets on osalenud kuutel rahvusvahelistel hansapäevadel. Foto: Ants Liigus

30. rahvusvaheliste hansapäevadeni jääb alla kahe nädala, kui Pärnu abilinnapea Jane Mets kinnitab, et suurürituse korraldamine püsib graafikus, tee-ehitusmasinad kaovad tänavapildist õigeks ajaks ja korraldajad on palunud festivaliks ilusat ilma.


Ehkki samamoodi ülejäänud linnaeelarvega on hansapäevade rahakotti märkimisväärselt kokku tõmmatud, väidab abilinnapea, et peo programmis pole järeleandmisi tehtud.

Rahvusvaheliste hansapäevadeni on jäänud alla kahe nädala. Kas Pärnu on rohkete külaliste võõrustamiseks valmis?

Meil on natuke raske, sest töötajad, kes üritust organiseerivad, ega linnavalitsus peale minu pole kunagi rahvusvahelistel hansapäevadel käinud. Kui ei kujuta ette, mida see tähendab, on keerulisem, aga organisatoorne töö on valmis. Esmaspäeval mängime läbi, kuidas ja kuhu miski käima peab, ehkki see on meil kõigil peas.

Natuke tekitab muret, mis toimub tänavatel. 15. juuniks on kõik teetööd, mille tellija on Pärnu linn, valmis. Kuid paralleelselt on käimas Pärnu Vee suured projektid, mis mõne koha peal võivad venida, aga 20. juuniks on ka nendega kõik. Sama lugu on Vallikääruga.

Miks on Pärnule nii mastaapset üritust vaja?

Hansapäevad annavad Pärnule kui suvepealinnale võimaluse tõusta esile rahvusvahelises kultuuripildis. Taasiseseisvumisajal pole Pärnus nii suurt üritust olnud.

Linna propageerimiseks on see äärmiselt tähtis ettevõtmine. Loodan, et see toob meile tulevikus külalisi, kes ei tule reisibüroo kaudu, vaid hoopis omal käel.

Tänavu on 30. rahvusvahelised hansapäevad. Seni pole nende toimumise paik kordunud ja järgmise 20 aasta kohta on teada, millises linnas need toimuvad. Pärnu taotles hansapäevade võõrustamist kümme aastat tagasi. Väga võimalik, et minu põlvkond seda üritust Pärnus enam ei näegi.

Ettevalmistusaeg on seega väga pikk, kui alustada ajast, mil hansapäevade korraldamise õigust taotleti.

Väga tugevalt hakkasime valmistuma neli aastat tagasi, kui volikogu liikmetega käisime vaatamas, millised hooned renoveerime, sest lootsime, et hansapäevadeks saame Pärnu linna läikima nagu prillikivi. Aga vahepeal tuli masu ja ajas plaanid sassi. Oleme jõudnud selleni, et eelarve on nii miinuses, et lisaraha pole kuskilt võtta.

Kui kibe on teile teadmine, et kahanenud eelarve tõttu ei saa hansapäevi korraldada soovitud mahus?

Palju lihtsam oleks olnud teha suure rahaga. Vaevalt oleksime nii palju vaeva näinud esinejate ja vabatahtlike leidmisega. Kultuuriprogrammis on nüüd põhirõhk oma isetegevuslastel. On professionaalseid kultuurikollektiivegi, aga minul on hea meel, et kaasame oma maakonna rahvast rohkem kui siis, kui oleks palju raha olnud.

Tore on see, et saame vabatahtlikele, kelle hulgas on väga palju töötuid, pakkuda nendeks päevadeks tegevust. Nad tunnevad, et neid ei ole unustatud.

Missuguste programmis leiduvate ürituste üle tunnete eriti heameelt?

Esmalt suurejooneline avatseremoonia, mis toimub jõel ja kus tutvustatakse Pärnut läbi ajaloo kolmes keeles.

Vaieldamatult võimsaim on hansaturg, mis toimub kahel päeval ja kus osaleb 450 kauplejat.

Kolmas, millele juhiksin tähelepanu, on öölaulupidu Pärnu kolled˛i hoovis. See on mõeldud pigem Pärnu oma rahvale.

Seega võib öelda, et need majad, mida te neli aastat tagasi vaatasite, jäid üles vuntsimata, kuid programmis pole järeleandmisi tehtud?

100 protsenti võin seda kinnitada. Õnneks saime eurotoetuse Rannapargile ja Vallikäärule, vähemalt need saavad korda.

Külalistele on tegu põneva üritusega, aga millega peavad arvestama pärnakad, keda nendel päevadel mõjutavad nii liikluspiirangud kui tavapärasest suurem melu?

Mis puutub bussiliiklusesse, siis kõik bussipeatused jäävad samale kohale, välja arvatud Lõuna tänav, kus praegugi ei sõida midagi. Bussigraafik jääb muul ajal peale 24. juuni avatseremoonia samaks.

24. ja 25. juuni õhtul pannakse käiku neli bussi, mis sõidavad öösel kella kaheni, et Pärnu linna inimesed koju saaksid. Maaliinidel ei muutu midagi, sest bussijaam on oma kohal, Pikk tänav avatud ja avatseremoonia ajal sõidavad maaliinide bussid Papiniidu silla kaudu.

Festivalialas elavad inimesed peavad arvestama, et hommikul kümnest õhtul kaheksani pole autoga liiklemine võimalik, kuigi nad kõik saavad eriloa. Palume tolerantsust ja mõistmist.

Kas hansapäevade ajaks luuakse juurde parkimiskohti?

Looks, kui oleks kohta. Oleme linnakaardil otsinud tühja suurt platsi, aga seda pole. Teeme A4 mõõdus värvilised kaardid, kus on ära märgitud parkimisalad väljaspool hansapiirkonda. Vabatahtlikud jagavad neid 24. juunil linnapiiril Riia ja Tallinna poolt tulijatele, osa kaarte jätame bensiinijaamadesse. Vabatahtlikel on kogu aeg täpne informatsioon: kui näiteks selgub, et Port Arturi parkla on täis, antakse sellest juba linnapiiril teada.

Miks kohalikus meedias pole suurüritusele reklaami tehtud?

Kõik, mis puutub tasulisse reklaami, on meil väga piiratud, kuid kõiki tasuta reklaami võimalusi oleme püüdnud maksimaalselt kasutada. Küll tuleb eraldi hansaleht, mis läheb pärnakate postkastidesse ja delegaatide kottidesse.

Kuivõrd mõjutab festivali toimumist ilm?

Me tellisime ilusa ilma ja ma loodan, et see soov täidetakse. Aga mis siis ikka saab, ennegi on sadanud. Kindlasti on turulistel ja esinejatel palju keerulisem, aga vihmakeebid-varjud on siis hinnas. Kaupmehed võiksid selliseidki asju varuda.

Olen olnud hansapäevadel, kus sadas kolm päeva jutti, kuid midagi tegemata sellepärast ei jäänud.

Vallikäär avatakse vahetult enne hansapäevi. Kas te ei karda, et äsja külvatud muru saab ruttu jalge alla trambitud?

Vallikääru muru peaks juba ammu ilusasti kasvama, ehkki Merko on oma ehitusega natuke graafikust maas. Kui saab trambitud, tuleb taastada ja Merko on sellega arvestanud. Muru on mõeldud käimiseks.

Kas linnavalitsus teeb ettevõtjatega koostööd, et külastajad ei jääks söögi ega öömajata? Rannailmadega on juhtunud, et toitlustajatel lõpeb varu.

Rannailm tuleb ootamatult, hansapäevad mitte. Ettevõtjatega on meil väga hea koostöö, loodetakse suurele käibele. See on rumal ettevõtja, kes praegu müüki planeerida ei oska. Küll on olnud palju küsimusi kauba juurdetoomise ja liiklemispiirangute kohta, aga need asjad räägime selgeks.

Majutusega linnavalitsus ei tegele, meie partner on selles Estra-vel, millel on kõige parem ülevaade vabadest kohtadest. Usun, et 24. juuniks majutuse leidmine on juba väga keeruline, kui mitte võimatu.

Haiglaga rääkisime, et nad töötaksid hansapäevadel kõrgendatud valmisolekus. Pankadelt oleme palunud, et ei tekiks olukorda, kus raha automaatidest otsa lõpeb. Eraldi valvegraafikud on politseil, mis turvalisuse tagamisse kaasab kadetid ja Kaitseliidu.

Kuidas hoolitsetakse festivaliala heakorra eest?

Festivaliala äärde paigaldatakse poolsada 600-liitrist konteinerit ja 125 väikest prügikasti. Väikseid tühjendatakse pidevalt suurematesse, meil on selleks vabatahtlikud. Kui suured saavad täis, on jooksvalt tellitud nende vedu. Öötundidel tehakse kõik tühjaks.

Juurde on toodud 70 tualetti, mida puhastatakse pidevalt, aga tühjendatakse öösel.

Kas olete prognoosinud, kui palju toovad hansapäevad linnale tulu?

Meile laekub ainult üksikisiku tulumaks 11,4 protsenti. Järelikult saab kasu tuua vaid see, kui ettevõtjad võtavad tööle inimesi. Ajutiste töökohtade rohkus on suveperioodile omane, aga tegu on siiski marginaalse numbriga.

Kaudne tulu on see, kui tulevikus külastab Pärnut senisest rohkem turiste ja selle kaudu tekib vajadus luua alalisi töökohti.

Hansapäevade korraldamine on tihedalt põimunud linnavalitsuse igapäevatööga. Mida hakkate peale pärast 27. juunit?

Puhkusele läheme! Esmalt tekib kergendus, siis tühi tunne ja pärast tuleb tegelda asjadega, mis praegu on kõrvale jäänud. Hansapäevad on mõjutanud linnavalitsuse töörütmi tervikuna.

Oleme kokku leppinud, et kogu linnavalitsus on kõigil päevadel abis, olenemata riigipühast või nädalavahetusest, ja lisatasuta.

Levivad jutud, et tulevast aastast sureb rahapuudusel välja kohalike hansapäevade traditsioon, sest pole enam motivaatorit, mis neid käigus hoiaks.

See on linnalegend, mingil juhul ei lõpeta me hansapäevade organiseerimist. Eelmisel aastal said need parima ürituse tiitli ja rahvas ootab hansapäevi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles