Juhtkiri: 89 soovijat kuuele kohale

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eestil on Euroopa Parlamendis kuus kohta ja nendele kandideerib 89 inimest. Täisnimekirjadega lähevad 25. mail toimuvatele valimistele Reformierakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Isamaa ja Res Publica Liit, Keskerakond ja Konservatiivne Rahvaerakond. Veidi väiksema nimekirja panid kokku Iseseisvuspartei, Erakond Eestimaa Rohelised ja Eestimaa Ühendatud Vasakpartei. Valimistele läheb ka 17 üksikkandidaati, kes võivad oletatavalt loota korrata Indrek Tarandi viie aasta tagust edu.

Erakondade nimekirju võib seekord hinnata konservatiivseks. Erilisi üllatusi ei ole, pigem teevad kõik panuse vanadele tuttavatele. Üllatajaid võibki leida üksikkandidaatide seast.

Üksikkandidaadina pürivad oodatult taas parlamenti Indrek Tarand, aga samuti keskerakondlane Olga Sõtnik ja praegune europarlamendi liige Kristiina Ojuland. Nende kõrvalt võib leida pehmelt öeldes vastuolulise kuulsusega Meelis Kaldalu, telenäo Tanel Talve, rahastamisskandaali peategelase Silver Meikari, Suurbritannia kodaniku Lance Gareth Edward Boxalli ja palju teisi rohkem ja vähem tuntud inimesi, kellel on ilmselt kõigil mõni väga hea põhjus europarlamenti kandideerida. Isegi kui leidub taas palju neid valijaid, kes ei taha erakondade poolt häält anda, võivad protestihääled üksikkandidaatidele pudeneda ja kuus parlamendikohta jagunevad ikkagi tuttavate suurerakondade vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles