Lugeja kiri: Koeraomanikke ei saa võtta sama mõõdupuuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Mind kui põlist koerapidajat sundis pastaka haarama 4. juuni Pärnu Postimehes avaldatud linnakodanike ja tervisesportlaste ettepanek lemmikloomamaksu kehtestamise ja koerajunnide suhtes.

Kõiki koeraomanikke ei saa võtta sama mõõdupuuga. Mina olen oma koera järelt kõik junnid kokku kogunud ja koeraga jalutamas käies on mitu kilekotti taskus. Olen näinud kaasinimesi, kes samamoodi talitavad. Kahjuks ei tea ma, kus on koerakakale mõeldud prügikastid ja -kotid.

Olen mõni kord käinud päris pika maa, junnid kotiga näpuotsas, sest pole tavalistki prügikasti.

Alustada tuleks sellest, et kinni püütakse vabalt jalutavad koerad, kes oma junnid laiali jätavad. Nende koerte omanikud tuleks välja selgitada ja neid trahvida.

Selle vastu, et koer kuhugi pissib, ei saa küll midagi ette võtta. Aga kes koristab kasside väljaheited? Kasse on kogu linn paksult täis. Koerapiss ei haise, aga kassipissi vänget haisu peaks igaüks teadma. See, et kass peidab oma junnid mulla-liiva alla, pole miski vabandus, ikka on need väljaheited jalus.

Linn või tervisesportlased või ma ei tea kes peaksid looma igasse magalarajooni ala, kus on prügikastid ja kus saab koertega jalutada.

Mina jalutan oma krantsiga (väike toakoer) nendel päevadel, kui olen töölt vaba ja lausa ei saja või ei tuiska, paar tundi linna peal. Iga kord eri marsruudil, sest liikuda on vaja nii endal kui koeral. Kõik minu koera tekitatud junnid on jõudnud prügikasti.

Samal ajal käib võitlus kilekottide kasutamise vastu. Seega tuleb koerajunnide tarvis müüki panna sellised, mis lagunevad koos junnidega. Prügikaste peaks linnas olema praegusest palju rohkem, nii tavalisi kui lemmiklooma väljaheidete tarvis.

Sellesse, et koer haugub, ei saa midagi parata. See on tema kõne ja väljendusviis. Jah, kui koer häirib kaaselanike öörahu, tuleks koeraomanikuga vestelda ja teda hoiatada. Aga päevasel ajal tahavad koeradki suhelda ja seda ei saa ju pahaks panna.

Kas kirja saatnud ja allkirja andnud kodanikud tahavad, et linnas ei tohiks koeri-kasse pidada? Teadagi, masu aeg ja veel üks maks oleks liiast. Ja kas kõik siis maksaksid? Kes maksab hulkuvate koerte-kasside eest?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles