Tondilossid riivavad Pärnus endiselt silma

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatamata Pärnu linnavalitsuse ja varemete omaniku soovile jaamaülema villa varemed lammutada, jäävad need tõenäoliselt hansapäevadekski püsti.
Vaatamata Pärnu linnavalitsuse ja varemete omaniku soovile jaamaülema villa varemed lammutada, jäävad need tõenäoliselt hansapäevadekski püsti. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsuse soov vabaneda hansapäevadeks linnapilti risustavatest tondilossidest on vaid osaliselt realiseerunud, mõnd koleobjekti pole enam lootustki korda saada.


Näiteks jääb abilinnapea Romek Kosenkraniuse kuu tagasi tehtud ettepanek mässida parkimismaja kangasse pelgalt vahvaks kavatsuseks.

Nimelt on linnavalitsuse ja parkimismaja omaniku OÜ Win Marketsi suhted vahepeal pingestunud, mistõttu linnavalitsus nõuab nüüd juuni lõpuks Win Marketsilt üheksa miljoni kroonise trahvi tasumist.

Kosenkraniuse sõnutsi oleks sellises olukorras kohatu paluda Win Marketsilt parkimismaja kaunistamist. “Selge see, et nad ei tee seal midagi,” tunnistas ta need läbirääkimised liiva jooksnuks.

Veel probleemsemaks peab Kosenkranius Pikal tänaval silma riivavaid varemeid, mille kaks suve tagasi möllanud tulekahju jaamaülema villast linna ühe peatänava kõrvale jättis.

Muinsuskaitse pidurdab

Linnavalitsus sõlmis küll 7. mail hoone omaniku OÜ Onix Kinnisvaraga kokkuleppe, et varemed lammutatakse 11. juuniks ja ehitatakse hiljem üles. Ent muinsuskaitse komisjon lõi kõhklema ega ole sellele avantüürile siiani heakskiitu andnud. “Kas luba tuleb või ei tule, aga nii vähe aega on jäänud, et nüüd enam küll midagi teha ei jõua,” nentis Kosenkranius.

Onix Kinnisvara juhataja Verner Aas ei varja oma pettumust. 12. mail Pärnu linnavalitsusele esitatud lammutusloa taotlusele pole Aasa kinnitusel tänini tulnud lubavat ega keelavat vastust. “Kurb on see, et meie koostööleppest ei saanud asja ning hoone hansapäevadel linna risustab,” sõnas ta.  

Kui palju mais linna ehitusjärelevalve teenistuse üles märgitud kuraditosinast laokile jäetud kinnistust üldse tänaseks korrastatud on, ei oska Kosenkranius täpselt öelda. “Mõni on korda tehtud ja mõni seal veel teeb,” andis abilinnapea ebamäärase vastuse.

Igal juhul täheldas nädala algul linnaametnikega ringkäigu teinud Kosenkranius heameelega, et paljud majaomanikud on oma valdused värvirulli või muruniidukiga üle käinud. “Nendele küll suur aitäh, kes oma asjad korda teinud!” kiitis ta.

Minge naabrile appi

Abilinnapea käis välja mõtte, et kui kellegi naaber ei saa või ei jõua oma krunti korda teha, võiks talle abikäe ulatada. “Ei pea neid krundi piire nii jäigalt jälgima, see oleks selline väike palve, et linn parem välja näeks,” kutsus Kosen-kranius rahvast pidupäeva eel koostööle.

Ametnikud vaatasid kriitilise pilguga üle linnatänavadki. Nii jäi neile silma, et kesklinnas vajab nii mõnigi vajunud kõnniteeplaat asendamist, postimaja juures aga seisab vana liiklusmärk, mida enam tarvis pole. “Need on asjad, mille linn tellib ekstra tööna ja teeb veel enne üritusi korda,” lubas Kosenkranius. “Sest üldilme, kui külalised tulevad, on kõige olulisem.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles