Juhtkiri: Tere, NATO!

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Esmaspäevast algab NATO piiratud sõjalise kontingendi paigutamine Balti riikidesse. Eesti, Läti ja Leedu territooriumile saabub kolm kompaniid USA õhudessantväelasi, igas kompaniis 150 meest. Poola hakkasid ameeriklased saabuma juba 23. aprillil. See on esimene kord Balti riikide NATO liikmelisuse ajal, kui siin baseerub reaalne võitlusüksus vähemalt aasta lõpuni.

NATO lepingu artikkel 5 üle on pidevalt spekuleeritud. Põhiargument on, et ega NATO Balti riikide pärast sõdima hakka, seega osa alliansi liikmete puhul kollektiivkaitse põhimõte nagu ei kehtiks. Tõesti, siiani pole NATO ajaloos seda sätet rakendada vaja olnud. Kõige lähemal oldi sellele 1982. aasta kevadel, kui Argentina ründas ja okupeeris Suurbritanniale kuuluvad Falklandi saared.

Puhkenud lühikeses sõjas varustas USA oma liitlast peamiselt mitmesuguse luureinfoga argentiinlaste liikumise kohta. Praegusi sündmuste arenguid jälgides näib Vene presidendil Vladimir Putinil olevat kiusatus katsetada artikkel 5 toimimist. NATO hoiatus on selge, aga kas Moskvas seda mõistetakse?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles