Juhtkiri: Vastuoluline 9. mai

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Tänast päeva tähistatakse Euroopas üsna vastuoluliselt. Paljudele on see Euroopa päev ja samuti mitte vähestele võidupüha, mil lõppes teise maailmasõjana tuntud verevalamine Euroopas. Ehkki siingi on vastuolu: Euroopale lõppes sõda Saksamaa tingimusteta kapitulatsioonile alla kirjutamisega 8. mail, aga NSV Liidus näitas aeg juba üle südaöö ja nii tähistati kunagi ühel kuuendikul kogu planeedist ja tähistatakse praegugi veel reas riikides sõja lõppemist 9. mail. Kuna Punaarmeel jäi Euroopa vabastamine (loe: okupeerimine) pooleli, siis ei olnud 9. mai mingi pidupäev. Alles Leonid Brežnevi ajal, alates 1965. aastast tehti 9. mai vabaks päevaks ja suureks pühaks.

Ilmselt ei tee paljud ajaloo prügikasti kadunud võitjariigi poolel sõdinud täna seda päeva tähistades teist nägugi. Kuigi NSV Liidu õigusjärglane Venemaa toetab relvastatud vaenutegevust Ukraina seadusliku võimu vastu. Igaühele oma.

Paljudele rahvastele tähendas 9. mai uue okupatsiooni lõplikku kinnistumist ja põhjust pidutseda polegi. Samal ajal on Vene telekanalid juba nädalapäevad korraldanud vaatajatele massilist ajupesu. Niinimetatud ajaloolised filmid maailmasõja nn suure isamaasõja perioodist meenutavad omaaegseid ajaloolis-revolutsioonilisi kinofilme. Peale aastaarvu ja kohanimede ei vasta neis midagi tõele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles