Herdis Elmend: Normidest vaba rahvatants

, pärnakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herdis Elmend.
Herdis Elmend. Foto: PP

Eelmine nädal tõi tantsu- ja laulurahvale uudiseid – osale rõõmustavaid, teistele kurvastavaid. Avalikuks said need rühmad, kes pääsevad suurele peole.

Olen ise ühe korra suure kaare all laulnud ja kolm korda tantsupeol käinud ja tean, kui vägev see tunne on, aga samal ajal olen aru saanud, et ühtseks sätitud sammude-nootide varjus peitub midagi palju olulisemat. See on meis kõigis olemas ja see ei allu ühelegi ülevaatuse normatiivile, tantsukorüfee karmile hinnangule ega muule väljastpoolt tulevale.

Kui natuke või veidi rohkem aega tagasi kerida, siis tants ja laul olid meie esivanemate viis päevatööst puhata, endaga olla, rõõmustada. Samme tehti nii, nagu parasjagu tunne oli, koos tantsides sulanduti paarilise rütmi. Keegi ei sättinud mõõdulindiga sammu pikkust ja täpsust. Rahvas tantsis nii, nagu rahvas tantsis. See ongi minu arvates rahvatants.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles