Ahvenamaa pillimehed ehitasid jaanipäevaks meiupuid

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tants ümber Pärnu meiupuu.
Tants ümber Pärnu meiupuu. Foto: Mark Soosaar

Kolme päeva jooksul ehitasid Ahvenamaa ansambli Kvinnfolk (Naisterahvas) tosin viiuldajat mitmel pool Kihnus, Manilaiul, Pärnus ja Viljandis meiupuid.


“Tegime neid koos kihnu lastega toorest haavapuust, ehtisime aga haavalehtede ning põllulilledega,” rääkis meiupuude ehitamise üks eestvedaja Mark Soosaar. “Ahvenamaa meiupuu pole ainult rist, see meenutab ka laeva peamasti ehk on laevaraa sümboliks (sõna "raa" ongi laen rootsi keelest eesti keelde).”

Pärast meiupuu püstiajamist hüütakse Ahvenamaal kolmekordne "Hurraa!" ning tantsitakse kokkujooksmise labajalga.

Sellised lillelõhnalised meiupuud seisavad nüüd Kihnu rahvamaja, Manija saarekeskuse, Pärnu uue kunsti muuseumi ja Viljandi uue kunsti muuseumi juures.

Rootsis ning Ahvenamaal jaanituld ei tehta, Midsommari ehk südasuve ning Ristija Johannese sünnipäeva tähistamine on liikuv püha ning seda peetakse ühel laupäeval, mis jääb 20. ning 26. juuni vahele.

Seega on sellesuvine Midsommar Ahvenamaal laupäeval, 26. juunil ning meiupuud kerkivad sealsete rootslaste jaanilaupäeval ehk 25. juunil.
 
Kvinnfolgi kontsertreisi tegid kaasa ka neli kihnu tüdrukut, kes harjutasid koos Ahvenamaa meisterviiuldajatega traditsioonilise külaviiuldamise kaunist kunsti. Kvinnfolgi juht ja esiviiuldaja Siv Ekström kutsus tüdrukuid augustis Ahvenamaale rahvusvahelisse pillilaagrisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles