Are valla lapsed käisid looduslaagris

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Are valla õpilaste looduslaager: suuremad õpilased veepüügil.
Are valla õpilaste looduslaager: suuremad õpilased veepüügil. Foto: Erakogu

Juba teist kevadet järjest on suundunud Are valla õpilased kooliaastat lõpetama looduslaagrisse.

Laagripäevi oli kokku neli, kaks päeva veetsid laagris Are põhikooli 5.–9. klass, kaks päeva nooremad õpilased Are põhikoolist ja Suigu lasteaiast-algkoolist. Laagri teema oli putukad ja teised selgrootud ning põhjalikuma uurimise all olid ühiselulised putukad: sipelgad, mesilased, herilased ja kimalased.

Esimene ringkäik tehti Luitemaa looduskaitsealal, kus tutvuti sipelgalõviga, vaadeldi kivisisalikke nende elupaigas, püüti võrkudega putukaid ja röövikuid ning väiksemad tegid lähemat tutvust rabarajaga.

Järgmine peatus oli RMK Kabli looduskeskuses, kus lastel oli võimalus jälgida veebikaamerate otsepildis puukoristaja ja rasvatihase pesa. Looduskeskuse ees on suur kuklaste pesa, mis sai põhjalikult järele uuritud. Mõõdeti pikkust, laiust, pesatemperatuuri, sipelgate käiguradu jms ning saadi ülevaade kuklaste käitumisharjumustest. Bussini jõuti läbi puisniidu, lodumetsa ja rannakarjamaa.

Õhtul kaunisse Vango puhketallu jõudnud, tehti esmalt tutvust sealse talu vee-elustikuga. Lastele pakkusid muidugi rohkem huvi kalad, kes meid distantsilt jälgisid, kuid ka kahvadesse jäi hulk põnevaid elukaid. Kõik oli võimalik määrajate, õpetajate ja spetsialistide abiga kindlaks teha.

Juhendajate abiga tehti veel mitu putukapüüdmisretke. Suurt elevust tekitas vapsikute püüdmine ja luubitopsidega vaatlemine. Ja arvestades päevast aktiivset tegevust, ei jõudnud paljud putukate ööpüüki ära oodata, vaid keerasid voodis teist külge, kui kannatlikumad said lõpuks purki päris rammusaid ööliblikaid.

Järgmisel hommikul tegeldi püütud putukate pildistamise, määramise, nõelastamise ja kogude koostamisega. Kokkuvõtteks said lapsed laagris teha endale putukakogu ja pildistada loomi nende elukeskkonnas. Nad omandasid palju uusi teadmisi ja väljendasid soovi uuel õppeaastal kindlasti looduslaagri traditsiooniga jätkata. Õpilasi juhendasid Tartu ülikooli entomoloog Jaan Luig ja keskkonnaameti Pärnumaa keskkonnahariduse spetsialist Merike Palginõmm. Projekti rahastasid SA Keskkonnainvesteeringute Keskus ja Are vallavalitsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles