Linnakodaniku maja väärtus

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Viis aastat tagasi ütles Pärnu linnakodaniku maja perenaine Pärnu Postimehele antud usutluses: “Olen juba 77 vana ja tunnen: mul on veel oma missioon täita. Mis eriti meeldiv: mind usaldatakse mu ametis. Meelitan minevikust nägusid välja, saan teada huvitava killukese tuntud inimese kohta – kõik see on päratult põnev. Ja mul on aega süveneda, olen enda ja huvi päralt. Möödunu vajub ruttu minevikuhõlma ja on suurepärane tunne, kui keegi astub uksest sisse haruldase vana foto või dokumendiga.”

Aastad on läinud kiiresti ja vaid tõestanud seda, mida Hilja Treuberg siis ütles, ja sel nädalal tähistab linnakodaniku maja kümnendat aastapäeva.

Palju ajaloolise tähtsusega maju on Pärnus aegade jooksul maha müüdud, mõnel korral isegi tagasi ostetud, nagu sepikoda, ja mitte just kõigi käsi pole hästi käinud. Seda, kuidas mõnigi põneva loo ja huvitava arhitektuuriga hoone linnapildis laguneb, võib praegugi näha. Mis igaveseks kadunud, ei näe me enam kunagi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles