Politoloog avas sünnilinnas eksklusiivse õllepoe

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karmo Tüür näitab maailmas ainulaadset õllešampanjat, mis laagerdub Prantsusmaa veinikeldrites.
Karmo Tüür näitab maailmas ainulaadset õllešampanjat, mis laagerdub Prantsusmaa veinikeldrites. Foto: Urmas Luik

Pärnust pärit politoloog Karmo Tüür avas nädalavahetusel oma kunagises kodulinnas Pärnus eksklusiivse õllepoe, kus müügil vaid väga ainulaadne väiketootjate valmistatud kesvamärjuke. Masstoodangut sealt ei leia.

Kuninga tänaval Koidula pargi vastas asuvas tagasihoidlikus õllekambris on müügil paarsada sorti õlut, kuid peagi on neid staažika õlleeksperdi Tüüri kinnitusel 300 ringis.

Nišipood kannab nime Õllepood nr 2 Gambrinus, sest samanimelise poe nr 1 avas Tüür Tartus paar aastat tagasi. Sellest on saanud õllegurmaanide meelispaik.

Tüüri jutu järgi pakub ta oma õllepoes eelkõige maitseelamust. “See on sündinud armastusest õlle vastu. Varem tõin endale koju põnevaid õllesid mitmelt poolt maailmast, kuid nüüd on need tulnud ise minu juurde,” selgitas Tüür.

Rohkem kui paarkümmend aastat õllesõprade klubi Gambrinus vedanud Karmo Tüür tahab õllepoega edendada Eesti õllekultuuri.

“Suurtootjate õllesid ma müüki ei võta, kuid Eestis on saadaval praegu seitsme väiketootja märjukesed ja peagi saab neid kõiki siit osta,” rääkis Tüür. “Neist viie toodangut võib juba praegu mekkida.”

Põneva väikepoe letil laiutavast joogipoolisest nimetas Tüür absoluutseks tipuks trapist-õllesid, mis valmivad kloostrites munkade käe all. “Maailmas on selliseid tootjaid kaheksa, millest kuue toodang on Pärnus müügil,” sõnas ta.

“Huvitavad õlled on veel sellised, mis on järelküpsenud viski-, konjaki- või portveinivaadis,” rääkis Tüür. Samuti on saadaval pähkli-, šokolaadi-, puuvilja või tšillimaitselised õlled. Põnevad on lilleõitega maitsestatud joogid.

Omaette klass on maailmas ainulaadne õllešampus Deus. Esmalt valmib selle tarvis õlu Belgias Flandria piirkonnas ja seejärel viiakse see Prantsusmaale Champagne’i maakonda, kus seda kääritatakse šampanjapärmiga. Lõplikult valmib kihisev õllešampus Dom Pérignoni veinikeldrites laagerdudes.

Tüür plaanib esialgu Pärnu poe lahti hoida sügiseni. “Mis edasi saab, sõltub pärnakatest,” lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles