Juhtkiri: Homme muutub elu mitmes mõttes

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Homne päev muudab taas paljude Eesti elanike elu. Jõustub uus perekonnaseadus, minnakse üle digitaalsele televisioonile ja isegi turul peab hindu hakkama näitama eurodes.

Hinnasildid paralleelselt eurodes ja kroonides olevat inimeste harjutamiseks uuest aastast Eestis kehtima hakkava euroga. Vastsest Emori uuringust aga selgub, et Eesti elanikel on euro suhtes suuri kõhklusi. Peaaegu pool küsitletutest ei soovi eurole üleminekut, kuid oma 40 protsenti on ühisraha poolt. Eeskätt eurovastased unustavad, et kui me 14. septembril 2003 rahvahääletusel 64protsendise poolehoiuga Euroopa Liitu astumise heaks kiitsime, hääletasime ühtlasi euro poolt. Üldiselt polnud teadmata, et uued euroliitu tulijad võtavad endale kohustuse nõuete täitmisel liituda ühisrahaga, kuid ega seda avalikkusele väga kuulutatud.

Õige on seegi, et Eesti valitsusel pole euro käibelevõtuks selget rahva mandaati, kuid seda ei kavatsegi keegi küsida.

Teine kõiki elanikke puudutav muutus on algav digitaaltelevisiooni ajastu. Vastav kokkulepe on riikideülene ja selle üks kaalukamaid põhjusi on analoogtelevisiooni suur eetrikulu. Digi-TV seevastu võimaldab vastu võtta senisest arvukamalt telekanaleid, ehkki paljud vanemad vaatajad on rahul sellegi valikuga, mida siiani on pakutud. Tegusal inimesel ei jäägi palju aega teleri ees istuda.

Kolmas oluline muutus on homsest kehtima hakkav perekonnaseadus. Sellest on paraku vähe kirjutatud, mistõttu nii pereinimestel kui pereloomisele mõtlejatel oleks kasulik seda seadust uurida. Vastne perekonnaseadus on kohati imelik ja naljakaski. Igal juhul tekib küsimus: kas meie elu peab olema sedavõrd reguleeritud ja kas kohtuta enam kuidagi ei saa?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles