Juhtkiri: Kuldse Kodu lootus

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kunstiakadeemia professor, arhitekt Toomas Reinu loomingu suur austaja Mart Kalm sõnas hiljuti Postimehe veergudel: “Muinsuskaitseamet pole aastate jooksul saanud hakkama Kuldse Kodu kaitse alla võtmisega, mis omanike suure arvu tõttu on muidugi tüütu, kuid siiski palju lihtsam kui mitmed muud tema kultushooned.”

Kalmu üpris pessimistlik, kuid tõene kokkuvõte võtab väga tabavalt kokku suure osa Kuldse Koduna tuntud maja – õigemini majade, sest kaht tiiba ühendav torniosa jäigi ehitamata – mured. Selles, et tegu on arhitektuuripärliga ja säilitamist ning hoidmist väärt ehitisega, ei kahtle ilmselt keegi.

Kuldset Kodu on käidud vaatamas lähedalt ja kaugelt. Näiteks käisid 2006. aastal maja moodsa arhitektuuri restaureerimise kursuse “MARC 2006” raames vaatamas paljude maade arhitektid ja toonagi nenditi, et maja esindab unikaalset arhitektuuri kogu Euroopa kontekstis, aga kompleks on väga halvas olukorras.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles