Juhtkiri: Heitlus Rahvaliidus

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Homne päev tõotab ligi 10 000 rahvaliitlasele huvitav tulla. Erakorralisel kongressil valib erakond omale erakordse esimehe. Selline määratlus Pärnu Postimehelt paistab olevat asjakohane, sest nii Juhan Aare kui Ingvar Tðiþikov on mõlemad haruldased kandidaadid Rahvaliidu esimehe kohale. See, kumba neist eelistada, jääb mõistagi rahvaliitlaste otsustada.

Viimased aastad ajakirjanduse ja teledokumentalistika vallas töötanud omaaegse fosforiidisõja vallapäästja Aare proovib homme Rahvaliidu kongressil tulla tagasi suurde poliitikasse.

Süüvimata siinkohal kandidaatide lubadustesse, üritagem aru saada, milles seisneb eelmainitud meeste erinevus. Võib-olla see vaid tundub nii, kuid Aare selja tagant kipuvad paistma Villu Reiljani kõrvad, Ester Tuiksoo silmad ja Arnold Rüütli uhke hall ðevelüür.

Teisisõnu: valides Aare, saab Rahvaliit suure tõenäosusega status quo.

Tðiþikov on tuntud sisemässaja-märter, kes vastustades Rahvaliidu unustatud juhtide otsuse liituda sotsiaaldemokraatidega, maksis selle eest erakonnast lendamisega. Tema lennutajad olid aga niivõrd rumalad, et ei arvestanud väljavaatega, kus kohus võib Rahvaliidu juhatuse otsuse tühistada ja mehe erakonda ning aseesimehe kohale ennistada.

Väljakutsemehena on Tðiþikov vaieldamatult kõva. Tema kasuks räägib seegi asjaolu, et ta oli esimesena valmis võtma erakonna esimehe vastutust ja lubas Rahvaliidu maine puhastada.

Homse erakorralise kongressi tulemusest sõltub Rahvaliidu tulevik. Kas paljuski maarahvale mõeldud partei suudab siseraputustest toibuda ja valmistuda riigikogu valimisteks või jätkub ebamäärane nihelemine Eesti poliitmaastiku ääremaal?
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles