Juhtkiri: Odavad eestlased

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Euroopa Komisjoni hinnangul kuuluvad eestlased Euroopa 27 riigi arvestuses viie kõige odavama inimeluga riigi hulka. Vaid 6,8 miljonit krooni on ühe eestlase elu väärtus. Sellega jääme 7,5 korda alla kõige enam elu väärtustavatele norralastele.

Meie kannul tulevad Slovakkia ja Poola, 1,7 miljoni krooni võrra on odavamad leedulased ja lätlased.

Ambitsioonika eesmärgi - jõuda Euroopa viie jõukama hulka - asemel oleme millegipärast viie viimase hulgas. Meist eespool on Ungari seitsme ja Tšehhi 8,8 miljoni kroonise inimeluga, Küpros ja Portugal oma 12,3 miljoni krooniga tunduvad olevat kättesaamatus kauguses.

Paraku pole Eestis korraldatud ühtegi uuringut, missugune oleks siinsete inimeste enda konkreetne valik, kui kõne alla tuleb elu ja surma küsimus.

Mingis mõttes on sellised uuringud meile kasulikud, sest näitavad eestlastele koha kätte. Mõjuvad kainestavalt ja sunnivad aru pidama.

Oleme nina püsti ajanud, võrreldes oma edu ülejäänud saatusekaaslastega kunagisest NSV Liidust.

Pruugib Eesti inimeste elu seada Euroopa konteksti, kui selgub, et oleme odavad ja vaesed, kellel mitme heaolunäitaja poolest kulub Euroopa rahvastele järelejõudmiseks mitu aastakümmet. Sedagi ilmselt tingimustes, kus oleks tagatud Eesti stabiilne areng pikema aja jooksul ja ülejäänud Euroopa riigid seisaksid paigal.

Isegi Euroopa keskmise elu hinna - 19,5 miljonit krooni - saavutamine ei tundu reaalne. Nii peabki väga hoolega mõtlema ja arutama, mida soovime saavutada, kuhu välja jõuda ja missugused eeldused meil selleks on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles