Tiina Peterson: Lapsehoiukoht ikka enne kooli

, haridus- ja teadusministeeriumi alushariduse peaekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Peterson.
Tiina Peterson. Foto: PP

Kumb on töötavale lapsevanemale parem, kas leida oma poolteiseaastasele lapsele koht lapsehoius või oodata üle aasta lasteaiajärjekorras? Lapsevanema jaoks on kvaliteetse alushariduse ja lapsehoiu elementaarne eeldus ju vähemalt selle olemasolu, ehk et ta ei peaks enam kui aasta järjekorras viibima või lasteaia uue hoone valmimist ootama.

Samal ajal just seda peavad praegu taluma tuhanded vanemad. Seetõttu on probleem leidnud ühe lahenduse näiteks eralapsehoidudes. Viimase viie aasta jooksul on lapsehoidude arv Eestis kahekordistunud. Praeguseks on neid 295, milles on natuke alla üheksa protsendi poolteise- kuni kolmeaastastest lastest. Pahatihti on lapsehoidude hinnad üsna krõbedad.

Lasteaiakohtade nappuse probleem on kestnud juba aastaid, mistõttu on haridus- ja teadusministeerium tulnud välja lahendusettepanekuga muuta koolieelse lasteasutuse seadust ja anda kohalikele omavalitsustele õigus luua poolteise- kuni kolmeaastastele lastele lapsehoide, kuhu lapsevanema nõusolekul oleks võimalik lapsi panna. Lapsevanema nõusolek on oluline, sest lapsehoidu ei saa peale suruda ja laste olukord ei tohi valikuvõimaluse suurendamisel muutuda halvemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles