Kristi Laul: Töötamise register aitab vähendada ümbrikupalkade maksmist

, MTA töötamise registri projektijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristi Laul.
Kristi Laul. Foto: PP

Alates 1. juulist jõuab kogu töötamisega seotud informatsioon ühte registrisse. Kasutama hakkab seda vähemalt viis avaliku sektori asutust, et tuvastada töötamisega kaasnevad sotsiaalsed tagatised ja kontrollida samal ajal tööandjate kohustuste täitmist ja hüvitiste õiguspärasust.

Töötamise info muutub kohe esimesest päevast kättesaadavaks töötajatele endilegi. Töötaja saab juulist e-maksuametist järele vaadata, kas tema töötamine on registreeritud. Hiljem, kui möödunud on tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsiooni esitamise tähtaeg, näeb töötaja uuendusena peale deklareerimise andmete sedagi, kas temale tehtud väljamakselt on maksud tasutud ja tal seega õigus erinevatele sotsiaalsetele tagatistele.

Kui tööandja on väljamaksed deklareerinud, kuid jätnud maksud siiski tasumata, ei kajastu nt kogumispensionimaksed töötaja kogumispensioni kontolgi. Kui aga tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsioon sootuks puudub, tasub deklareerimist ja maksude tasumist tööandjalt kindlasti nõuda, kuna ümbrikupalgaga nõustumine jätab töötaja ilma mitmest olulisest riiklikult pakutavast sotsiaalsest garantiist, nagu ravikindlustus, töötuskindlustus, vanaduspension ja vanemahüvitis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles