Mehis Mets: Millele pöörata tähelepanu sõiduki parkimisel?

, Pärnu politseijaoskonna juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu politseijaoskonna juht Mehis Mets.
Pärnu politseijaoskonna juht Mehis Mets. Foto: Henn Soodla

Suvisel ajal on Pärnus ja Pärnumaal palju inimesi, kes on tulnud nautima suve, päikest ja merd, kuid kahjuks sõiduk, millega püütakse oma lemmikrannale ligi pääseda, jäetakse maha lohakalt või sootuks seadusvastaselt.

Liikluseeskiri räägib sellest, et asulateel tuleb sõiduk parkida sõiduteel selle parempoolse ääre lähedal või parempoolsel teepeenral nii, et jalakäijale jääks teepeenral vabaks vähemalt 0,75 meetri laiune käiguriba.

Sama korra kohaselt tohib asulas sõidukit parkida ka tee vasakul poolel ühesuunalisel teel ja sellisel kahesuunalisel teel, mille keskel pole trammiteed ning kus mõlemas suunas on üks sõidurada, mida teineteisest eraldab katkendjoon või mille puudumisel sõidutee on alla üheksa meetri lai, arvestamata sõiduteelaiendina ehitatud parklat.

Asula sõiduteel tohib sõidukeid parkida ühes reas, haagiseta kaherattalisi mootorrattaid, jalgrattaid ja mopeede kõrvuti kahes reas, kusjuures sõiduki pikitelg peab olema rööpne sõidutee äärega ja takistuse puudumisel ei tohi sõiduk olla kaugemal kui 0,2 meetrit sõidutee äärest.  

Asulavälisel teel tuleb sõiduk parkida parempoolsel teepeenral. Kui seda nõuet ei ole võimalik täita, peab sõiduk asuma teel võimalikult paremal. Sõidukeid tohib peatada ja parkida ainult ühes reas, sõiduki pikitelg peab olema rööpne sõidutee äärega.

Parkida ei tohi kohas, kus liikluskorraldusvahend seda ei luba, ega kohas, kus ei tohi peatuda; raudteeülesõidukohale lähemal kui 50 meetrit; teekattele märgitud parkimiskohtade kõrval; väljaspool asulat eesõigusmärgiga “Peatee” tähistatud tee sõiduteel; aeglustus- ja kiirendusrajal ning kohas, kus takistatakse teise sõiduki sõitmist parkimiskohale või väljasõitu sealt.

Liiklusseaduse kohaselt tuleb parkimine korraldada selliselt, et see ei häiri ega ohusta liiklust ega põhjusta elamupiirkonnas inimeste häirimist mootorsõidukite heitgaasi ja müraga.

Liiklust häirivalt või ohustavalt pargitud sõiduki võib parkimist korraldav teeomanik või teehoiu eest vastutav isik lasta ümber paigutada valvega hoiukohta seadusega ettenähtud korras. Üm-berpaigutamis- ja hoidmiskulud tasub sõiduki kasutaja.

Parkimist korraldab teeomanik või teehoiu korraldamise eest vastutav isik liiklusmärkide, teemärgiste ning muude liikluskorraldusvahendite abil. Teeomanik või teehoiu korraldamise eest vastutav isik võib kehtestada tasulise parkimise.

Head inimesed, olge tähelepanelikud parkimisel ning järgige liikluskorraldusvahendeid. Kui liikluskorraldusvahendid puuduvad, järgige oma sõiduki parkimisel tervet mõistust ja näidake üles austust kaasliiklejate vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles