Linn hindab koostöö mittetulundusühingute ja muude ühendustega heaks

, linnaarst sotsiaalosakonna juhataja ülesannetes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ada Kraak,
linnaarst sotsiaalosakonna juhataja ülesannetes
Ada Kraak, linnaarst sotsiaalosakonna juhataja ülesannetes Foto: PP

Pärnu linna sotsiaalosakonnal on keeruline kommenteerida kogu Pärnu maakonnas sotsiaalteenust pakkuvate mittetulundusühingute koostööd ja võrgustikku. Pärnu linn korraldab ja tagab sotsiaalhoolekannet ainult Pärnu linna elanikele.

Paljud MTÜd on linnale usaldusväärsed partnerid sotsiaalteenuste osutamisel.

MTÜ Aktiviseerimiskeskus Tulevik pakub linnale täiskasvanute varjupaiga ja supiköögi, päevakeskuse ja toimetulekule suunatud rehabilitatsiooni teenust.

MTÜ Samaaria Eesti Misjon osutab linnale vältimatu abi teenust, MTÜ Pärnu Shalomi Abikeskus laste päevakeskuse teenust, MTÜ Pärnumaa Kurtide Ühing viipekeele tõlketeenust, MTÜ Maarjakodu tugiisiku teenust täisealistele vaimupuude või psüühikahäiretega isikutele jt.

MTÜdel on võimalus taotleda Pärnu linnalt toetust sotsiaalse suunitlusega projektide ellurakendamiseks ja igapäevaseks tegevuseks. Toetuse eraldamist reguleerib Pärnu linnavolikogu 18. mai 2006. aasta määrus nr 29 “Sotsiaalhoolekandealase suunitlusega projektide ja mittetulundusühingute toetamise kord”.  

2009. aastal toetati sotsiaalprojektide vahenditest näiteks MTÜ Pärnumaa Invaühingut, MTÜ Pärnu Pimedate Ühingut, MTÜ Pärnu Ratastooli Klubi, EELK Pärnu Eliisabeti kogudust, MTÜ Hingerahu, MTÜ Laste ja Noorte Kriisiprogrammi jt.

Pärnu linnavolikogu vastu võetud 2010. aasta linna eelarves ei ole sotsiaalprojektide toetuseks eelarvelisi vahendeid eraldatud, mille tõttu ei saa käesoleval aastal eraldada raha sotsiaalprojektide toetuseks.  

Samal ajal tegevustoetusi eraldati, vaatamata linna väga keerulisele rahalisele olukorrale,  2010. aastal Pärnu linna eelarvest 529 800 krooni 13 sotsiaalalal tegutsevale MTÜ-le, need on MTÜ Pärnumaa Lasterikaste Perede Liit, MTÜ Pärnumaa Kasuperede Ühing, MTÜ Shalomi Abikeskus, MTÜ Pärnu Pimedate Ühing, MTÜ Pärnumaa Puuetega Inimeste Koda, MTÜ Eakate Ühing Elulust, MTÜ Maarjakodu, MTÜ Ärkamine, MTÜ Aktiviseerimiskeskus Tulevik, MTÜ Samaaria Eesti Misjon, MTÜ Gratia Domini, MTÜ Parkinsoni Haiguste Selts, MTÜ Caritas Eesti.

MTÜdega,  kellega on sõlmitud teenuse osutamise lepingud ja kes on pikaajaliselt tegutsenud sotsiaalvaldkonnas, on koostöö hea ja konstruktiivne.

Sotsiaalosakonna poole pöördumise sisuks on sageli ainult raha taotlemine, kuid koostööks on teisigi võimalusi.

Uute MTÜde ja kodanikuühendustega, kes on selles valdkonnas tegevad, oleme alati valmis ühise laua taha istuma, et leida koostöö võimalusi või neid  ära kuulata ja neile oma oskuste piires nende tegevuseks vajalikku informatsiooni või nõustamist pakkuda.

Koostööle seab piirid seadusandlus, näiteks ei saa me väljastada MTÜdele abivajajate andmeid ilma abivajajate endi nõusolekuta, seda keelab isikuandmete kaitse seadus.

Ümarlaual väljaöeldud idee koondada kokku maakonnas sotsiaalvaldkonnas tegutsevate MTÜde info on igati tervitatav.

Pärnu maavalitsus on varem koondanud sotsiaalabialast infot ja avaldanud lühiteatmiku “Kust saada sotsiaalabi”. Loodame, et Pärnu maavalitsuse sotsiaalvaldkonna sellesuunaline tegevus jätkub.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles