Pärivere paisust pääsevad kalad liikuma

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
”Siia tulevad kaldakindlustused ja maakividest kärestik, kaldad haljastatakse,” rääkis Are abivallavanem Siret Tammekänd plaanidest.
”Siia tulevad kaldakindlustused ja maakividest kärestik, kaldad haljastatakse,” rääkis Are abivallavanem Siret Tammekänd plaanidest. Foto: Ants Liigus

Ligi 30 kilomeetri pikkusel Are ehk Mõnuvere jõel takistas kalade vaba liikumist ülesvoolu pais, mille lammutamist toetas Euroopa Liidu ühtekuuluvusfond 158 638 euroga.

Nädala alguses alustas osaühing Vändra MP kui kaevetöödele spetsialiseerunud ettevõte Pärivere paisu lammutamist. Vee vaba voolu takistanud betoonseina keskele on “hammustatud” mitmemeetrine auk, et veetase alaneks, paisjärv kuivaks ja töötegijatel oleks võimalik seal edasi kaevata. Eile askeldas madalas vees töömees, kes taris ülesvoolu jõest kaldale sinna murdunud ja vee voolamist takistanud suure kuuse oksi.

Are abivallavanem Siret Tammekänd rääkis, et Pärivere paisjärv kaevati ja tamm ehitati nõukogude ajal 1979. aastal niisutusrajatisena, mis aga tööle ei hakanudki. Ümbruskonna inimesed kasutasid paisjärve ujumiskohana, kuni see rabadest jõge pidi edasi kantud turba väel kinni kasvas ja selle miljööväärtus tuhmus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles