Juhtkiri: Ergav kõrbepäike

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Need ilmatargad, kes ennustasid, et pärast karmi talve tuleb plusskraadide poolest samasugune karm suvi, on täkkesse pannud. Lähimad kaks nädalat võib Eestit oodata ees kuumalaine ja kukkuma hakkavad senised rekordid.

Igatahes näiteks eilse Postimehe kolme päeva ilmaennustus näitas kõikjal Eestis harukordset päikselist ilma ühegi pilvevarjuta. Häda nende inimestega, on talv külm, virisetakse, lõõskab ergav kõrbepäike, jälle pole hea.

Isegi on ennustatud, et lähinädalatel võib Euroopas korduda 2003. aasta suvi. Toona nõudis kuum suveilm üle 30 000 eurooplase elu, neist 14 802 suri Prantsusmaal.

Seitse aastat tagasi ei oldud riikides, kus tavaliselt on mõõdukad suved, selliseks ilmamuutuseks valmis.

Näiteks Prantsusmaal langesid kuuma ohvriteks peamiselt üksinda elavad vanainimesed. Surnumatjad pidid rentima Pariisi lähedal külmutusega kaarhalli, et surnukehi ära mahutada. 3. septembril 2003 aga maeti 57 lahkunut riigi kulul, sest keegi polnud nende vastu huvi tundnud.

Koos põuaga tabas Lõuna-Euroopat ikaldus põllumajanduses. Temperatuurilt samasugune ilm kordus juulis 2007, kui kuumalaine külastas taas Lõuna- ja Kagu-Euroopat. Õnneks olid riigid ilmakapriisiks paremini valmis ja kuumaga seotud surmajuhtumeid oli tunduvalt vähem.

Pärnu Postimees paneb oma lugejatele südamele järgida perearstide nõuandeid ja soovitusi ning pöörata rohkem tähelepanu väga noortele ja vanadele, kes ei pruugi ise enda eest hoolitsemisega kuumas ilmas toime tulla.

Veel parem oleks adresseerida Pärnu Postimehe tellimus suvekodusse, sõita võimalusel kogu perega sinna ja kuum aeg maal roheluses ning vilus mööda saata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles