Pärnu noormees võitis Rootsis mudellennu MK-etapi

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Liiva suutis Rootsi keerukates ilmastikutingimustes oma mudelit esikoha vääriliselt õhus hoida ja vältida lennuki viikingiaegsetes kiviaedades purunemist.
Martin Liiva suutis Rootsi keerukates ilmastikutingimustes oma mudelit esikoha vääriliselt õhus hoida ja vältida lennuki viikingiaegsetes kiviaedades purunemist. Foto: Erakogu

Pärnu noormees Martin Liiva võitis Rootsis Rinkabys omaealiste klassis mudellendurite MK-etapi, juhendaja Ants Selgoja hindab seda Pärnu jaoks erakordse saavutusena.


“Nordic Cup 2010” esikolmikusse suurte plaanerite klassis mahtusid Martin Liiva kõrvale teise koha saanud lätlane Andrijs Plu-me ja sakslane Mattias Richter. Liiva teenis võiduga 50 tabelipunkti ja jagab maailma juunioride edetabelis 15.-18. kohta.

Pärnu tehnika- ja tööõpetusmaja poisid startisid Rootsis esimesel päeval Swedish Cupi võistlusel, kus parimaks jäi Kalmer Aidama kolmas koht F1A juunioride arvestuses.

“Jäime stardiplatsi ebasobivasse serva,” rääkis juhendaja Ants Selgoja. “Me ei saanud startida teiste võistlejate mudelite järgi, meie mudelid ei jõudnud teistega samasse tõusva õhu mulli. Ilm oli keeruline muidugi kõigile osalejatele.”

Teisel päeval tabasid pärnakad stardikoha valimisega kümnesse.

“Valitud stardikoht sobis meie mudelite pööramissuunaga, me saime startida konkurentide mudelitele täpselt alla,” meenutas Selgoja. “Martin Liiva võitis ja sai absoluutarvestuses 40 osaleja seas tubli 14. koha.”

Noorte mudellendurite meeleolukas ja edukas võistlusreis kulges laevaga Tallinnast Stockholmi ja sealt autoga 580 kilomeetrit lõunasse. Rinkabys majututi sõjaväe kasarmutes, poisid said uudistada naaberriigi lahingutehnikat.

Võistlusplatsiks oli karjamaa, mille eripäraks ehtsad viikingite kiviaiad.

“Need olid ohtlikud, sest maanduv mudel saab kiviaias viga,” rääkis Selgoja. “Meie poistel oli õnne, mudelid jäid terveks. Ilm oli ilus, aga tõusvale õhuvoolule oli raske pihta saada. Tõusva õhu mullid olid väikesed, tuul puhus läbi üksikute puude ja üle talumajade. Raske oli aru saada, kas paela otsa olev lennuk on tõusvas voolus või puudelt tulevas keerises. Juhtus, et kõrvuti startivatest mudelitest üks läks koos õhumulliga üles, teine oli minutiga maas.”

Pärnakate edu Rootsis ei olnud asjatundjaile väga suur üllatus, kuna juunis sai Martin Liiva Raplas Eesti noorte meistrivõistlustel suurte plaanerite klassis hõbemedali, Andre Monso oli vabalennus kolmas.

“Meie järgmise aasta eesmärk on osaleda ja hästi esineda 10.-17. juulil Sloveenias Euroopa juunioride meistrivõistlustel,” vaatab poiste õpetaja Selgoja tulevikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles