Kärbsed merevees šokeerisid suplevat naist

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgerannas kubiseb kallas surnud kärbestest.
Valgerannas kubiseb kallas surnud kärbestest. Foto: Ants Liigus

Kuigi Valgeranna kaldaäärne merevesi on täis tuhandeid kärbseid, on see spetsialisti kinnitusel asjaolude kokkulangemisel üsna tavaline nähtus.

Ajalehe poole pöördus Pärnus elav naine, kes käis perega üleeile Valgeranna plaažil suplemas. Tema kinnitusel ujus vees sadade meetrite ulatuses putukaid.

“Kui veest välja tulin, sain šoki: kõikjal minu ümber ujusid vees kärbselaadsed satikad. Mitte üksikud, vaid tohutus koguses. Isegi mu juuksed olid kärbseid täis,” kirjeldas naine. “Kust nad pärinevad ja kas sellises meres on ohutu ujuda? Kui mu õde seal päev varem käis, siis tema kärbseid ei näinud.”

Naine lisas, et on käinud Valgerannas palju ja kunagi varem ei ole ta sellist vaatepilti näinud.

Audru valla maa- ja keskkonnaspetsialist Liivia Ake ei osanud nähtust seletada, sest kuulis sellest ajakirjanikult.

“Valla poole ei ole keegi veel pöördunud,” lausus Ake. “Mulle meenub ainult oma noorusajast, et kui elasin tollal Raekülas, nägin aeg-ajalt suviti ka seal rannas niisugust vaatepilti.”

Keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialist Tõnu Talvi oletas aga, et ilmselt on Valgerannas tekkinud soodsad tingimused putukate paljunemiseks.

“Soodsa tuulega võib meri uhtuda randa vesiheina, vetika ja adru jäätmeid, mis selliste soojade ilmadega kiiresti lagunevad ja tekitavad nii kompostilaadse keskkonna, kus on putukatel soodne paljuneda,” selgitas Talvi. “Seal on lagunev taimevöönd, vanasti nimetati seda isegi adru valli elanikkonnaks.”

Talvi sõnade kohaselt tuleb asjaolude kokkulangemisi ikka ette ja nähtus on tavaline. “Selliseid asju juhtub siin-seal Eestis igal suvel, kui tuul on lagutaimi kaldale uhtunud,” ütles ta.

Looduskaitse asjatundja selgitusel ei kujuta kärbsed merepiiri lähedal inimesele mingit ohtu ja sellises merevees võib muretult supelda, pealegi on putukad kogunenud vaid kalda äärde.

“Inimestele võib see muidugi imelik tunduda, sest enamik on ju harjunud, et rand on steriilselt puhas,” märkis Talvi. “Elu on väga rikkalik ja see on tavaline kaldavöötme elustik.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles