Peavalu ennustab kuumarabandust

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Ehkki Pärnu haigla erakorralise meditsiiniabi osakonnas registreeriti kuumalaine esimese nelja päeva jooksul vaid üks kuumarabanduse saanud inimene, ei või hoogu koguva põuaperioodi ajal end keegi liialt turvaliselt tunda.

Kuidas aga aru saada, et segast juttu ajavale kolleegile või tänaval röötsakile vajunud vanainimesele on just kuri päike liiga teinud? Millistele sümptomitele enda puhul tähelepanu pöörata? Ja kõige tähtsam – kuidas ennast või ligimest aidata?

Pärnu haigla kiirabiosakonna juhataja Marit Õuna selgitusel on kuumarabanduse põhilisemad sümptomid eeskätt süvenev peavalu ja iiveldus, millele hiljem järgneb oksendamine.

Võib tekkida minestustunne ehk silme ees lööb täpiliseks, kõrvus hakkab kohisema ja pea ringlema. Iseloomulik on kõrge palavik, mis algab külmavärinate ja palaviku kiire tõusuga.

Abi andes tuleb patsient toimetada päikese käest ära ja pikali panna. Peale, laubale ja kaenla alla tuleb asetada jahutavad mähised. Anda väikeste portsudega, kuid pidevalt juua kas mineraal- või tavalist vett.

Peavalu puhul aitab valuvaigisti ja palaviku korral ei tee paha palavikku langetav vahend.

Nõu saab alati küsida perearsti nõuandetelefonilt 1220. Kui aga sümptomid ei möödu või kannatanu seisund halveneb, tuleb kutsuda kiirabi, helistades 112.

“Oluline on mitte viibida katmata peaga pikalt päikese käes ja kui tekivad esimesed enesetunde halvenemise sümptomid, liikuda kindlasti varjulisse kohta,” toonitas Õun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles