Olle pühendab oma aja noortele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olle Nõmm.
Olle Nõmm. Foto: Ardi Truija

Olle Nõmm on 21aastane Pärnu noormees, kes sai töötukassa vahendusel neljaks kuuks tööpraktikale noortekeskusse, kus tema töövaldkonnaks on noorsootöö. See kätkeb peamiselt ürituste korraldamist majasiseselt, kuid üksikuid kordi on väljaspool noortekeskustki kontserte korraldatud.

Olle sai muusikapisiku noorelt. “Tinistasin algul aastaid omaette kodus kitarri ja paar aastat tagasi hakkasin tihedamalt noortekeskuses käima. Pärast raskeid aegu noortekeskuses seoses Toomas F. Aru lahkumisega muutus minu kohalolu aina vajalikumaks,” rääkis Olle, kes on alles sellest kuust aasta lõpuni palgatöötaja. Varem askeldas ta noortekeskuses vabatahtlikuna.

Noorsootöö praktikant koordineerib peale bändide prooviaegade kontsertide aegu ning keskmiselt kaks korda kuus toimub noortekeskuses mõni bändide ülesastumine. Meeldejäävamatest esinejatest meenutab Olle Noisebleedi, “Proovikas 2010” võitjat Twins Inki, Leinapeni, Nec-ro Strike’i ja Bonzot.

Kuigi majaväliseid ekspromptüritusi Olle tavaliselt ei korralda, sest noortekeskusel puudub täisvarustuses tehnika, millega mujal esineda, ja tehnikat tuleks juurde rentida, toimusid sellele vaatamata tänavu lastekaitsepäeval Port Artur 2s bändide esinemised, kus astusid üles Twins Ink, Sibyl Vane, Suund on Pluuto ning Maux Saks & The Cocks. Viimases kitarristina Olle ise.

Olle jaoks ei ole ürituste organiseerimine raske, sest enamik bände on nõus esinema tulema, kui neile vaid sõiduraha kompenseeritakse. Jakobsoni eest saab enam-vähem kõikjalt bändid koos tavaariga Pärnusse veetud.

“Esinejate saamisega ei ole probleeme, paljud bändid tahavad ise tulla ja kohalikud noortekeskuses harjutavad muusikud esinevad meeleldi selle eest raha saamatagi,” muljetas Olle korraldustöö helgemast poolest.

Probleemid tekivad siis, kui ürituste organiseerimine on jäetud esinevate bändide kaela. Olle kogemustele tuginedes jäävad bändid reklaami tegemisega tihtipeale jänni. Samuti on pinnuks silmas esinejatega kaasa tulnud sõbrad, kes ei pea lugu noortekeskuse alkoholivabast poliitikast. “Selliseid juhtumisi tuleb aeg-ajalt ikka ette ja siis oleme nad viisakalt minema kupatanud,” meenutas Olle noorte liigset vabameelsust.

“On olnud juhtumeid, kus helimees ei saa tulla ja olen pidanud ise nuppe keerama, kuid õnneks olen improviseerimisega hakkama saanud ega võta seda kui kohutavat probleemi, kui tuleb vahel heli seadistada,” oli Olle optimistlik.

Et noortekeskus on linna teenistuses, ei saa korraldust Olle sõnutsi unarusse jätta, sest muljet on vaja avaldada ja mainet hoida.

Et alkoholivaba keskkonna tõttu jätab suur osa pidutsejatest tihtipeale sinna tulemata, on Olle hinnangul korda läinud üritus noortekeskuses selline, mis ei jää rahaliselt miinusesse. Väga hea tulemus on see, kui kontserdile tuleb 40-80 inimest.

Noortekeskuses on suurematest üritustest tulemas “No More Rock-stars”, mis kujutab endast taimetoitlaste ja narkovihkajatest muusikute ülesastumist koos kohalike bändidega nagu Anal Caves, Behind Atoned Fears ning Selja külast pärit bänd nimega Viha. Samuti on tulemas “Band Tour 2010”, kus esinevad raskema muusika viljelejad, kes tuuri raames tulevad Pärnussegi. Loomulikult ei puudu kohalikud esinejad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles