Noorte olümpial võistleb kaks pärnulast

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eglit Võsu teenis olümpiapileti katsevõistlusel.
Eglit Võsu teenis olümpiapileti katsevõistlusel. Foto: Erakogu

Augusti kolmandal nädalal Singapuris algavatel esimestel noorte olümpiamängudel võistleb kaheksa Eesti dressis sportlast, kaks neist, sõudja Eglit Võsu ja ujuja Timo Vaimann, on pärnulased.

Veel on ajaloolisele üritusele Eestist osavõtjapileti lunastanud ujujad Pjotr Degtjarjov ja Katriin Kersa, kergejõustiklased Kaia Soosaar ja Joosep Piho, purjetaja Nikita Rom ja judoka Natalia Rapp. Nimekiri on lõplik nagu ka delegatsiooni koosseis. Eesti võistkonna juht Singapuris on Eesti Olümpiakomitee saavutusspordi projektijuht Merle Kaljurand, ROKi külalisena osaleb EOK peasekretär Toomas Tõnise, igal esindatud alal on Eestist ka üks treener.

Raskem saada kui päris olümpiale

“Tegemist on esimese noorte olümpiaga, seepärast oli kvalifitseerumistega palju segadusi ja raskesti mõistetavat,” ütles Kaljurand.

“Kokkuvõttes oli noorte olümpiale raskem ja keerulisem pääseda kui päris olümpiamängudele. Näiteks oli kergejõustikus vaid üks kontinentaalne võistlus – kui olid seal kaugushüppes viie seas, said olümpiapileti, kui ei olnud, jutul lõpp,” lisas Kaljurand.

Kaheksast Eesti sportlasest neli täitis nõutud normid, neli sai Singapuri pileti alaliitude wild card’iga.

Pärnu sõudja Eglit Võsu olümpiapilet tuli niimoodi, et rahvusvaheline sõudeliit FISA andis Eestile kui maailmas tuntud ja edukale sõuderiigile ühe neidude koha. Eestlased korraldasid katsevõistluse, mille võitis kindlalt SK Pärnu sõudja, Rita Maieri õpilane Eglit Võsu.

Eve Lepiku õpilane ujuja Timo Vaimann sai noorte olümpiale läbi paraja närveldamise. Ta täitis vajalikud paberid, siis kuulis, et B-normiga ikka Singapuri ei lasta, lõpuks anti siiski tallegi roheline tuli.

“Rahvusvaheline ujumisliit FINA pakkus Eestile kolme kohta, meie ujumisliit vaatas, kelle tulemused annavad punktitabeli järgi kolmanda koha, ja see oli Vaimann,” selgitas koondise juht Vaimann.

Pärnu spordikooli üks ujumistreenereist Marika Tikkerbär ütles, et Vaimann teeb sporti hingega, areneb pidevalt ja on seda võistlusreisi igati väärt.

“Eestis on ta nii täiskasvanuist kui juunioridest medalimees, Euroopa juunioride meistrivõistlustel Helsingis mahtus Timo kolmandasse-neljandasse kümnesse. Kes Singapuris võistleb ja millised on tema šansid seal, ei oska arvata. Ujub ta seal 50 ja 100 meetrit rinnuli,” rääkis Tikkerbär.

Merle Kaljurandki arvas, et kaheksa eestlase edušansse on väga raske ennustada.

“Kui vaid ehk vihjata, siis Kaia Soosaar oli kaugushüppes kontinendi kvalifikatsioonis Moskvas teine, on oma isiklikku marki parandanud ja võib tipu lähedale küündida,” ütles Kaljurand.

Spordi kõrval on rõhk sotsiaalsel suhtlemisel

Esimene noorte olümpia on kahtlemata otsingute ja leidmiste faasis ettevõtmine. Ka pole noorte olümpial kõik sada protsenti spordi teenistuses.

“Rahvusvahelise olümpiakomitee nõudel pööratakse spordivõistluste kõrval neil tosinal päeval Singapuris väga suurt tähelepanu haridusele, kultuurile, rahvustevahelistele suhetele, noorte sotsiaalsele suhtlemisele ja muule spordikõrvasele,” teab Merle Kaljurand ette. “Ilmselt pärast siis analüüsitakse, mis ja kuidas esimesel noorte olümpial õnnestus.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles