Paavo Järvi valiti aasta dirigendiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Järvi harjutamas Bremeni kammerfilharmoonia orkestriga.
Paavo Järvi harjutamas Bremeni kammerfilharmoonia orkestriga. Foto: Jan E. Siebert

Maailma nimekaim klassikaauhind ECHO Klassik antakse tänavu Paavo Järvile. Phono-Akademie Saksamaal valis Järvi aasta dirigendiks, tunnustus tuleb Ludwig van Beethoveni sümfooniate 2 ja 6 lindistuste eest koos Bremeni Deutsche Kammerphilharmonie orkestriga.

Üle maailma tuntud maestro juhatab Saksamaal veel hr-Sinfonieorchesterit, ta on Hesseni Ringhäälingu sümfoonikute peadirigent.

Preemia antakse Järvile üle 17. oktoobril Essenis, galaõhtu “Echo der Stars” kannab alates kella 22st otseülekandena üle telekanal ZDF ja saadet juhib Saksamaal ülipopulaarne show-mees Thomas Gottschalk.

Žüriisse kuuluvad Saksamaa tuntud poliitikud, kultuuritegelased ja ajakirjanikud, ZDFi muusikatoimetus ning ühingu Muusikatööstus töörühm.

ECHO on maailma tuntuim muusikaauhind. Alates 1992. aastast on preemia üleandmine muusika-aasta üks kõrgpunkte. ECHO-saajate hulgas on olnud Sir Simon Rattle, lord Yehudi Menuhin, Anna Netrebko, Elina Garanča, Montserrat Caballé, José Carreras, Anne-Sopie Mutter ja palju teised.

Paavo Järvi isa, maestro Neeme Järvi on Pärnus viibinud juba enam kui kaks nädalat ja tegi esmaspäeval algust selleaastaste rahvusvaheliste dirigentide meistrikursustega, millest võtab osa 17 noort dirigenti 14 riigist üle maailma.

“Minu kaks poega Paavo ja Kristjan on maailmakuulsad dirigendid,” tõdes ta.

Neeme Järvi kodulehe andmeil on Paavo Järvi (1962) juhatanud juba kümneid maailmakuulsaid orkestreid. Tal on peadirigendina kolm oma orkestrit: Cincinnati sümfooniaorkester (2001) USAs ning Bremeni Deutsche Kammerphilharmonie (2004) ja Frankfurti Raadio sümfooniaorkester (2006) Euroopas.

Paavo Järvi on väga oodatud noorteorkestrite ees, aga ta võttis enda hooleks ka Eesti riikliku sümfooniaorkestri kunstilise nõustamise ja esineb sellega igal hooajal.

Omapäraste tõlgitsuste, muusikale lähenemise ja meisterlikkuse poolest ei jää ta maha oma isast. Ja kuigi nad ongi erinevad, paistab Paavo silma erudeeritud ja äärmiselt süvitsi mineva muusikuna, olles peale isa eeskuju nüüdseks kogenud ja suure repertuaariga dirigent, kes alati on leidnud võimaluse esitada maailmas paremikku eesti muusikast.

Paavo Järvi on Järvide perekonnast seni ainus Grammy võitnu. Pärast kuulsaid eelkäijaid (Karajan, Barenboim, Eschenbach) on Paavo Järvi aastast 2010 l’Orchestre de Paris’ uus peadirigent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles