Iiri tants jõudis Pärnusse

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Krinal näitab tantsutundi tulnutele iiri tantsu kingi, mille järgi jaguneb see tantsustiilgi kaheks: kõvakingatantsuks ehk iiri stepiks ja pehmekingatantsuks.
Maria Krinal näitab tantsutundi tulnutele iiri tantsu kingi, mille järgi jaguneb see tantsustiilgi kaheks: kõvakingatantsuks ehk iiri stepiks ja pehmekingatantsuks. Foto: Urmas Luik

Õpingute järel Pärnusse naasnud Maria Krinal õpetab teist nädalat oma kodulinnas huvilistele iiri tantsu.

Arvatakse, et iiri tantsule panid aluse druiidid, kes tantsisid religioossete rituaalide käigus, austamaks tammepuud ja päikest. 18. sajandil hakkasid tegutsema iiri tantsu õpetajad, kes rändasid külast külasse ja õpetasid talupoegi tantsima. Kuna sageli ei teinud talupojad vahet paremal ja vasakul jalal, sidusid õpetajad ühe jala külge heina- või rohukõrre ja õpetasid tõstma näiteks “heinajalga”.

Nii on oma veebiküljel kirjeldanud iiri tantsu sündi Tallinnas ja Tartus tegutseva tantsurühma Solas juht Liina Alas. Solase Tartu rühmas tantsis Mariagi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles