Juhtkiri: Mälestustehõnguline sügise algus

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Tänavuse sügise algus on tugevalt mälestustehõnguline. Rootsis toimub ridamisi ja Eestis harvemalt mälestusüritusi, millega meenutatakse suurt põgenemist uue okupatsiooni eest 1944. aasta hilissuvel ja sügisel.

Nädalavahetusel sängitati mitmel pool hauda vahepeal tuvastatud 1940.–1950. aastate vastupanuvõitluses hukkunud metsavendade säilmeid. Eile tähistati seitsmendat aastat vastupanuvõitluse päeva, mil Tallinna 21. kooli liputoimkond heiskas hommikul Pika Hermanni torni trikoloori. Just selles Raua tänava koolis asus 1940. aasta suvel kaitseväe sidepataljon ja selle ohvitseridel ning sõduritel jätkus ainsana mehisust, relv käes, väeosa üle võtma tulnud punavõimu esindajatele ja Punaarmeele vastu hakata.

Koolinoortega kohtusid riigikogu esimees Eiki Nestor ja näputäis rahvaesindajaid. Peaminister Taavi Rõivas jõudis mälestusüritusele Kloogal. Ülejäänud ministrid ja muud poliitaukandjad ennast ajaloo meenutamisega väga ei koormanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles