Kodused hoidised – põnev mängumaa

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Poelettidel ilutseb ülirikkalik valik nii soolaseid kui magusaid hoidiseid, ometi hakkavad perenaised, ja just noored emad üha enam taas ise kodus talvevarusid purki panema.

Miks peakski oma lastele keemiat sisse söötma, kui võib ise puhast toitu valmistada. Pealegi saab hulga raha kokku hoida, kui juurviljad-marjad tulevad oma aiast või hooajal turult imeodavalt ostes. Kõikvõimalikke purke ja kaasi koguneb ju aasta jooksul nagunii pea igasse kodusse kümnete kaupa.

Et kodus purkidega mässamine on viimastel aastatel hüppeliselt populaarsust kogumas, tõestavad ilmekalt maitseainetega kaupleva Santa Maria müügitulemused. Nii suurenes mullu suvel maitseainete müük aasta varasemaga võrreldes suisa 75 protsenti. Tänavu on juba praeguseks mullused numbrid üle löödud ja aina jätkavad kasvu.

Kõige populaarsemad ostud on ettearvatult marinaadisegud kurgile, kõrvitsale ja seentele, samuti loorberileht ning terapipar. “Kuid päris palju on hakatud eksperimenteerima ideedega, mis on omanäolised ja väga sobivad kingitusteks,“ tõdes profikokk, Santa Maria menüüinsener Angelica Udeküll. Ta tõi näiteks soolakaid moose, mida tehakse nii juurviljadest kui puuviljadest ja kasutatakse lisandina soolastes toitudes.

Udekülli jutu järgi on isevalmistatud hoidised poekaubast palju tervislikumad, sest sageli kasvatatakse köögiviljad-marjad oma aias ning pereema saab ise otsustada, kas kasutab toorainete kasvatamisel keemilisi või orgaanilisi väetisi.

Poes moosi- või kurgipurki käes hoides ei suuda keegi kuskilt välja lugeda, millist väetist ja kui palju saagi kasvatamisel kasutatud on. Pealegi ei kasuta valdav enamus perenaistest kodusel hoidistamisel keemilisi konservante.

Uued maitsed

Loomulikult on ise hoidistamise suurim pluss, et saab katsetada põnevate retseptidega ja lisada oma pere lemmikmaitseaineid. Traditsioonilise suhkru, soola ja äädika kõrval soovitab Udeküll lisada hoidistele näiteks musta ja valget pipart, vürtsi, kaneelikoort, sinepiseemneid, vanillikauna, nelki, loorberit ja tšillipipart.

Hea oleks hoidistamisel kasutada terveid purustamata maitseaineid, need võib siduda marinaadi keetmise ajaks riidetüki sisse ja eemaldada enne purkide kaanetamist – see aitab vältida hoidises kasutatud viljade tumenemist.

Täpsest retseptist kinni pidamisest ei pruugi õnnestumiseks piisata. Et nähtud vaev asjatu poleks ja põnev hoidis pikki kuid säiliks, on võtmesõnaks puhtus. Udeküll rõhutas, et viljad ja marjad peab hoolikalt pesema ning purgid, pudelid ja kaaned kas keevas vees või ahjus steriliseerima.

Säilivusaja pikendamise nimel peab hoidistamise ajal pinnale tekkiva vahu eemaldama, sest just vahtu keeb kokku käärimist soodustavat ainet.

“Purgid ja pudelid tuleb korralikult täita, et ei jääks tühja õhuruumi, sest õhk soodustab bakterite teket, ning suletud kuumad purgid ja pudelid kiirelt jahutada,” soovitas Udeküll. “Kurgid säilivad paremini, kui neid hoida enne hoidistamist mõni tund kerges soolvees. Krõmpsu ja värske maitse saab, kui lisada marinaadile küüslauku ja mädarõigast.”

Hoidiste säilitamine

Kui kuumad hoidised on purkides maha jahtunud, tuleb kontrollida, et nende kaaned oleksid korralikult sulgunud. Selleks on mitu võimalust. Võib koputada lusikaga õrnalt kaanele, hästi sulgunud kaas teeb helisevat häält, ebakorrektselt sulgunud kumiseb. Kaas kumiseb ka siis, kui hoidis on kokkupuutes kaane siseküljega. Kui purk silmade kõrgusele tõsta, peab kaas olema sissepoole kumer. Samuti viitab ebakorrektselt sulgunud kaanele selle vahelt tulev sisisev heli.

Hoidisepurkide säilitamiseks sobib jahe, pime ja kuiv ruum. Parim hoiutemperatuur on 10-21 kraadi.


Kaneelipirnid

4 pooleliitrist purki
1 kg pirne
1 kaneelikoor
1 tl vanillisuhkrut
1 pooleks lõigatud sidrun
300 g suhkrut
500 ml vett

Keeda potis siirup veest, suhkrust, sidrunist, vanillisuhkrust ja kaneelipulgast.

Koori, puhasta ja lõika pirnid 4 või 6 osaks, aseta valmis siirupisse ja keeda tasasel tulel 6-8 minutit, kuni pirnitükid hakkavad klaasjaks muutuma. Võta välja sidrun, tõsta pirnitükid hoolikalt puhtaks pestud ja desinfitseeritud purkidesse, vala peale siirup ja kaaneta.


Marineeritud küüslauk

Marinaad:

2 dl vett
1 spl suhkrut
¼ tl meresoola
1 spl õunaäädikat
1 tl roseé pipart
3 tera vürtsi
2 keskmist küüslauku
1 tl mustsõstralehti

Keeda komponentidest marinaad ja tõsta puhastatud küüslauguküüned minutiks keevasse marinaadi. Tõsta küüslauguküüned puhtasse 200 ml purki, lisa pestud ja kuivad mustsõstralehed, vala peale marinaad ja sule purk õhukindlalt.


Tomati ja õuna vürtsmoos

500 g kõvemaid õunu
500 g tomateid
1 suur sibul
2 küüslauguküünt
100 g hakitud datleid
10 tera musta terapipart
½ tl jahvatatud kardemoni
1 tl jahvatatud koriandrit
2 spl hakitud värsket peterselli
1 spl soola
2 dl veiniäädikat
300 g suhkrut

Haki õunad ja tomatid viiludeks ning pane paksupõhjalisse potti. Lisa suhkur, veiniäädikas ja datlid ning aja keema. Eemalda vaht, lisa maitseained ja keeda tasasel tulel umbes 20 minutit, kuni õunad on pehmed. Tõsta vürtsmoos kuumadesse purkidesse ja sule õhukindlalt.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles