Kuidas valida või vahetada perearsti?

, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereproovi võtmine.
Vereproovi võtmine. Foto: Urmas Luik

Kõigil Eesti elanikel või siin elamisloa alusel viibivatel välismaalastel on õigus omada ja vahetada perearsti. Perearsti vahetus kerkib olulise küsimusena päevakorda enamasti siis, kui vahetub elukoht, aga perearst tuleb valida selgi juhul, kui perekonda on sündinud uus inimene.

Terviseameti peremeditsiiniosakonna peaspetsialist Kaidi Usin selgitab, et perearsti valimine või vahetamine toimub avalduse alusel, mis esitatakse perearstile koos allkirjaga kas kirjalikult või digiallkirjastatult. Avalduse võib kirjutada vabakäeliselt, kuid olukorra lihtsustamiseks on olemas valmis avalduse vormid nii terviseameti kui ka Eesti haigekassa kodulehel.

Usin rõhutab, et avaldus perearsti valimiseks või vahetamiseks tuleb esitada iga pereliikme kohta eraldi. “Vastsündinutel tekib küll automaatne tervisekindlustuse kaitse, kuid perearsti nimistusse saamiseks peab vanem pärast lapse sündi ja isikukoodi saamist esitama valitud perearstile avalduse, automaatset perearsti nimistusse lisamist ei toimu,” selgitab ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles