Kaupo Meiel: Kiitus pärast surma

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupo Meiel.
Kaupo Meiel. Foto: PP

Oktoobri esimesel päeval saadeti Tallinna Metsakalmistul viimsele teekonnale Jaak Joala, kelle surmale järgnenud järelehüüete, meenutuste, kurvastusavalduste tulv alles nüüd vähehaaval vaibuma hakkab. Joala oli muidugi legend juba eluajal ja see, et ta lavalt ja avalikkusest kõrvale tõmbus, vaid suurendas legendi staatust.

Pisarad pühitakse, legend vahetatakse varem või hiljem peenrahaks ja elu läheb edasi, kuid Joala lahkumise järellainetuses toodi eri kontekstis ja eri moel esile see, kuivõrd vähe kipume tunnustama väärt inimesi nende eluajal. See on mõte, mida tasuks mitte lihtsalt meeles pidada, vaid mille järgi maksaks lausa käituda.

Mu vana semu kirjanik Jaak Urmet ehk Wimberg, kelle raamatute “Pille-Riin” ja “Lipamäe” headust olen talle, muuseas, korduvalt rõhutanud, kirjutas sel teemal Postimehe veergudel pikema ja väga sümpaatse kommentaar “Tubli! Aitäh!”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles