Armastatud näitleja Lii Tedre tähistab 70 aasta juubelit

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lii Tedre Jean Horton`i rollis lavastuses „Kvartett“, taamal hea kolleeg Feliks Kark.
Lii Tedre Jean Horton`i rollis lavastuses „Kvartett“, taamal hea kolleeg Feliks Kark. Foto: Mats Õun

Endla teatri näitleja Lii Tedre tähistab oma 70 aasta juubelit 10. oktoobril. Vitaalne näitlejanna teeb praegugi kaasa Endla mängukava lavastustest kolmes ja novembri keskel lisandub põnevik „Gaasivalgus“, kus Tedre kehastab teenijannat Victoria-aegses majapidamises.

Lii Tedre on sündinud 10. oktoobril 1944. aastal Tallinnas ja on lõpetanud ENSV teatriühingu lavakunstistuudio. Endla teatriga liitus ta 1968. aastal, kuid on algusest peale kaasa löönud ka väiketeatri Varius lavastustes ja esinenud Pärnu varietees Hermes.

Teatrirolle on juubilaril aastatega kogunenud üle 110. Neist märkimisväärsemad on olnud Malda („Truuduse magus koorem“, 1981, lavastaja Mara Kimele), Mai („Musta kassi öösel ei näe“, 1984, Ingo Normet), Liisi („Soo“, 1985, Priit Pedajas), Hortense („Zorbas“, 1989, Ingo Normet), Gladys Green („Viimane näitus“, 2005, Madis Kalmet), Miina („Vaikus“, 2013, Andres Noormets).

Viiel korral on Tedret tunnustatud Eesti teatriühingu auhindadega ja valitud mitmel korral Endla teatri publikulemmikuks. 2006. aastal omistati talle Eesti näitlejate liidu aastapreemia ja samal aastal Pärnu V. Jannseni nimeline preemia pikaajalise panuse eest Pärnu kultuuriellu.

Lavastajad on esile toonud näitlejana Lii Tedre mitmekülgsust, temas on nii jõuline kui õrn pool võrdselt olemas. Lavastaja Enn Keedi sõnutsi oskab Sassu, nagu teda teatris kutsutakse, väga nappide vahenditega tabada rolli tuuma.

„Ääretult professionaalne näitleja! Enda suhtes nõudlik. Ta on suurepärane lavapartner: kui kolleegil midagi juhtub, aitab Lii alati välja rabelda. Peale selle on ta tõeline naerukajakas, kui selleks vaid põhjust antakse. Ilmselt seetõttu, et maailmas valitseks tasakaal, satub ta situatsioonidesse, mis on huumorisõpradele maiuspala.“ lisas Keerd.

Tedre ise võtab lavastuse „Kvartett“ kavalehel oma käidud tee kokku nii: „Sellel eluringi rattal on aastad jooksnud väga kiiresti. Patt oleks nuriseda, et neid on vähe. Aga eestlasele omase ahnusega võtaks ikka veel juurde, kui antakse. Kas muudaksin midagi elus? Ei. Mis olnud, see olnud. Rõõmu tuleb tunda sellest, et sinu lähedased on elus ja terved. Et sinu sõbrad ei ole sind reetnud. Kui hommikul ärkad, annavad käed ja jalad tunda, aga nad liiguvad. Nii et – elame veel!“

11. oktoobril saab Lii Tedret näha tema juubelietenduses „Kvartett“ Endla teatris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles