Festivali eripreemia viis koju leedu suupillimees

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Žürii esimees Ilmar Tõnisson ning Balti- ja Põhjamaade noorte kategooria tšempionitiitli pälvinud Tauno Tamm.
Žürii esimees Ilmar Tõnisson ning Balti- ja Põhjamaade noorte kategooria tšempionitiitli pälvinud Tauno Tamm. Foto: Ants Liigus

Pühapäeval lõppenud Pärnu 9. rahvusvahelise suupillifestivalil “Baltic-Nordic Harmonica” toimunud konkursi grand prix jäi rahvusvahelise žürii otsusel välja andmata, ent 250 euro suurune eripreemia määrati kromaatilise suupilli kategooria parimale Kestutis Svitrale Leedust.

Kestutis Svitra osales Pärnu suupillifestivalil “Baltic-Nordic Harmonica” teist aastat. “Mulle meeldis eelmisel aastal siin väga ja otsustasin nüüdki kohale tulla.”

Suupilli hakkas 30aastane hambaarstina töötav Kestutis Svitra mängima kuus aastat tagasi, sest instrumendi kõla köitis teda. Varem oli ta pühendanud tosin aastat akordioniõpingutele, mängides vähesel määral kitarri ja klaveritki.

Leedus pole suupill üldse populaarne, on vaid mõni inimene, kes seda mängib ja väga harva publiku ees üles astub. Pole ka ühtki festivali, mis instrumenti populariseeriks. Esineda saab džässi- või mõnel laulufestivalil.

Svitra esitas suupillil populaarset muusikat, džässi ja bluusi. Klassikalise muusika palu on tema repertuaaris üksikuid.

Festivalil osales ligi 300 suupillimängijat

Balti- ja Põhjamaade tšempioni tiitli pälvisid Tauno Tamm noorte ja Piccolo orkester ansamblite kategoorias. Diatoonilisel suupillil võitis konkursi Matti Ylitalo Soomest.

Festivali raames olid veel galakontsert Pärnu kontserdimajas ning kontserdid kuursaalis ja vabaõhulaval.

Toimusid õpitoad ja traditsiooniline rongkäik läbi linna. Festivali peaesinejad olid legendaarne suupillivirtuoos ja muusikaprofessor Jean-Louis Emmenecker Prantsusmaalt ja maailmameister suupillikvartett Fata Morgana Hollandist. Festivalile oli end kirja pannud ligi 300 suupillimängijat kaheksast riigist.

Suupill hullutas publikut

Kõigile kontsertidele jätkus kuulajaid küllaga ja istekohti oli raske leida.

Festivali tegi eriliseks asjaolu, et esinemas võis näha muusikuid õpilastest kuni eakate mängumeesteni.

“Kuigi suupilli peetakse millegipärast laste mänguasjaks, tõestas meie festival taas, et sellel väikesel ja mitmekülgsel muusikainstrumendil saab mängida kõiki muusikastiile.

Nagu iga teistki pilli tõsiselt harjutades võib jõuda tasemeni, mil muusikaline sõnum puudutab kuulajate hingekeeli, nagu tõestasid paljud meie festivali esinejad,” lausus Pärnu 9. rahvusvahelise suupillifestivali “Baltic-Nordic Harmonica” peakorraldaja Elmar Trink.

Eriliselt vaimustusid festivali peakülalised noortest esinejatest ja Piccolo suupilliklubi uue generatsiooni mängijatest, kelle hulgas leidub õrnema soo esindajaidki.

Järgmine, juubelihõnguline festival toimub tuleval aastal taas juuli viimasel nädalavahetusel, 29.-31. juulini. Tänu Pärnu linna ja sponsorite toetusele on Pärnu suupillifestival tõusnud maailmajao tähtsamate suupillifestivalide hulka, märkis Trink.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles