Juhtkiri: Toetusest peab piisama kevadeni

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Juulikuine reitingu-uuring näitab, et kui praeguste koalitsioonipartnerite toetusprotsent püsib märtsivalimisteni niisama kõrge, pole neil pärast parlamendivalimisi teisi partnereid vaja, jõudu Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu valitsuse moodustamiseks jätkub. Mõlemad, nii oravad kui IRL on juulis võrreldes juuniga oma toetust kasvatanud.

Paljude vaatlejate arvates on jätkuva edu põhjus positiivsed uudised. Lõplik jah-sõna ja senine kurss eurole üleminekuks oli 13. juulil sõnum, mille valitsusliit saab kanda oma aktivasse.

Keskerakond on toetuse poolest juuniga võrreldes veidi tagasi nõtkunud, aga nutugrimassiks pole jätkuvalt põhjust. Keskerakond võib endiselt arvestada vähemalt neljandiku valijaskonna toetusega. Tagaplaanile jäämise põhjus on keskerakondlaste ilmselge leigus Euroopa Liidu, selle ühisraha ja võib-olla üldse meie Euroopas olemise suhtes, mistõttu Keskerakond on jäänud üksinda, mõttekaaslasteta.

Sotsid oma 11protsendise toetusega saavad arvestada esindatusega riigikogus, kuid rohelised ja eriti Rahvaliit on jäämas künnise taha. Isegi Juhan Aare valimine rahvaliitlaste etteotsa ei andnud loodetud impulssi maine paranemisele.

Praegune erakondade reitingupilt on liiga ilus, et tõele vastata. Sellisest toetusest peab piisama kevadiste valimisteni. Riigikogu valimiste hääletusurnide juurde läheme siis, kui euro on juba üle kahe kuu olnud Eestis maksevahend. Kui sellega kaasneb inimeste jaoks negatiivseid emotsioone, peegelduvad need selgelt valimistulemustes. Seega peavad valitsuserakonnad tegema kõik endast oleneva, et valijate suhtumine ei muutuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles