Juhtkiri: Jaansoni ringi ootel

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Arhitektuuribüroos Luhse & Tuhal valminud Pärnu jõe vasakkalda ideeprojekt, mille järgi saaks praegu vaid paremkaldal lookleva Jaansoni raja Jaansoni ringiks ehitada, looks realiseerudes Pärnusse uue ja väga originaalse ajaveetmis- ja sportimispaiga.

Mitte vaid rahvasuus, vaid juba ametlikuski kõnepruugis Jüri Jaansoni järgi nimetatud rada jõe paremkaldal on pärnakate ja turistide seas ülipopulaarne selle loomisest alates. Sagedasti tuleb seal päris ettevaatlikult liigelda, sest rulluisutajad, sörkijad, jalgratturid ja teised on tee lausa ummistanud.

Praegu viib Jaansoni rada Kesklinna sillast Papiniidu sillani ning alguspunkti naasmiseks tuleb ots ümber keerata ja sama rada tagasi jalutada, joosta või sõita. Selleks, et tekiks loogiline ring, ongi vaja ehitada samasugune, isegi parem rada jõe paremkaldale.

Praegu püsib Pärnu kahetsusväärsel kombel jõe poole seljaga ja sellele on Pärnu Postimeeski varem tähelepanu juhtinud. Tanel Tuhali ja Ra Luhse büroos valminud projekt muudaks seda suhtumist väga oluliselt. Tänuväärne on, et ideeprojekt ei keskendu mitte ainult rajale, vaid näeb ette lõkkeplatside ja parkimiskohtade loomist ning ühe osana jõeäärse väljaku rajamist Kesklinna silla juurde.

Pärnu linnakeskkonna ilmestamise ja väärtustamise osas on jõe vasakkalda rekonstrueerimine ja kasutusele võtmine äärmiselt vajalik. Kuigi näiteks endine Maseko ala ja Kesklinna kai ootavad arendamiseks paremaid aegu, tahaks loota, et needki kunagi valmivad. Siis omandab kogu kallas Pärnu linna väärilise ilme.

Pärnu linn kavandab kasutada Jaansoni ringi rajamisel Euroopa Liidu abi. Arvestades, et Euroopast lõputult sellises mahus kui seni raha ei tule, peabki iga võimalust kasutama. Kui õnnestub Euroopast saada 20,9 miljonit krooni, tuleb linnakassast siiski raha juurde leida, kuid seda investeeringut on tõesti vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles