Jüri Jaansoni jooksul tuleb väike juubel

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõudja Allar Raja ilme Jaansoni mulluse jooksu finišis kõneles naudingust.
Sõudja Allar Raja ilme Jaansoni mulluse jooksu finišis kõneles naudingust. Foto: Ants Liigus

Viiendal septembril toimuvale kümnendale Pärnu kahe silla jooksule ehk rahvasuus ühe algataja nime järgi Jaansoni jooksuks kutsutavale tõotab tulla rekordarv osalejaid.

Registreerimine tänavusele jooksule läbi interneti algas 1. juulil, esimese kuuga pani end kirja 530 jooksjat ja 60-70 keppidega või ilma kõndijat.

“See number on umbes 35 protsenti suurem, kui mullu kuu enne jooksu oli,” kommenteeris jooksu direktor Vahur Mäe. “Me valmistume kuni 1300 osaleja ehk uue rekordinumbri teenindamiseks.”

“Suuri muresid ei ole, ettevalmistustöö sujub, rahva huvi jooksu vastu teeb rõõmu,” ütles eksmaailmameister ja kahekordne olümpiamedalist, jooksu organiseeriva Pärnu Kahe Silla klubi president Jüri Jaanson.

Korraldajameeskond kasvab kümnekordseks

Praegu tegeleb Jaansoni jooksu ettevalmistamisega põhitiim ehk 15 inimest, jooksu päeval lisandub sellesse koguni 130 inimest. Kuidas kõik asjad ja liinid jooksma hakkavad, arutas korraldustoimkond pikalt alles esmaspäeva õhtul.

“Töö käib pidevalt, praegu tooksin probleemidest esile tehnilisi,” rääkis Mäe. “Teravaim on madalate piirdeaedade lugu, mida seoses peamiselt tee-ehitustega Eestis kellelgi laenata lihtsalt ei ole.”

Port Arturiga saadi mõni päev tagasi kokkulepped sõlmitud, et sinna tuleb augusti keskpaigast jooksu keskus.

“Paneme fuajeesse üles stardiväravad, seal saab registreeruda ja sealt saab 27. augustini registreerunud 30. augustist 3. septembrini oma stardimaterjalid kätte,” rääkis Mäe.

Loskutov ja Košelev on kirjas

Varasematest võitjatest on end kirja pannud Jaansoni jooksu magnetid valgalane Pavel Loskutov ja sillamäelane Vjatšeslav Košelev. Kes tuleb Eesti noorema põlve meestest või Soomest-Lätist-Venest, pole veel teada.

Nagu ikka on oma grupiga, kus Loskutovi kõrval teisigi ässasid (äkki näeme ka Tiidrek Nurmet?), Pärnu tulemas Tartu treener Harry Lemberg. Teadaolevalt on tal Tartus treenimas kaks neidu Keenia-laagrite päevilt ja kui ta need Pärnu kaasa peaks võtma, pole Eesti naistel auhinda loota ning ilmselt on vähe keenialannadest varem lõpetavaid mehigi.

“Kiibiajavõtu teeb nagu ülemöödunud aastal ja varemgi Championship,” lubas Mäe. “Peaauhindadeks on Port Arturi kinkekaardid, lisandunud on uusi sponsoreid, sada esimest saavad Jüri Jansoni autogrammiga T-särgi, 101.-200. kohaga lõpetanud New Balance nokamütsi.”

Kuna tegemist on kümnenda jooksuga, siis läheb käima üks tore ja arvatavasti paljusid innustav traditsioon. Nimelt saavad kõik, kes kümnel jooksul osalenud, mälestuseks erilise hõbemärgi või mündi. Praegu töötatakse kavandi kallal, esimesi märgisaajaid pole kahe käe sõrmedest palju rohkem, aga seda väärtuslikum märk on.

“Loodan, et viie aasta pärast on see jooks Pärnu hästi toimiva korraldusega tervislike eluviiside ja spordi päev,” kinnitas Jaanson. “Loodan sedagi, et selleks ajaks on jooks kahe silla spordiringi ehk oma põhiidee välja kandnud.”

Vasakkalda rada annab lootust

Kui Jaansoni rada Pärnu jõe paremkaldal on mitu aastat valmis ja sportliku rahva seas väga populaarne, siis vasakkallas on seni üsna õnnetus seisus. Nüüd võivad asjad liikuma hakata.

Tänavuse jooksuga seoses siiski esimene hea uudis paremkaldalt – pandus ehk kaldtee remondis olevale Papiniidu sillale saab 5. septembriks kasutamiskõlblikuks.

Vasakkalda eilses Pärnu Postimehes avaldatud ideevariant tundub küll ilus, kuid on juba tekitanud ka küsimusi – kuidas laudsildadel rulluiskudega sõita saab, kas need sillad niiske ilmaga rattasõitjad ja jooksjad mitte pikali või jõkke ei kukuta jne.

“Projekt on ilus, aga see ohtliku libeduse teema vajab veel läbimõtlemist,” arvas ka Jüri Jaanson.

“Suurem osa vasakkaldast läheb siiski asfaldi alla, need laudteed on vaid väga üksikutes kohtades,” rahustas Vahur Mäe. “Loodame, et seda kallast ikka teha saame ja Jaansoni rajast ikka Jaansoni ring kujuneb. Kerge ei ole, sest sama raha himustavad kultuuriministeeriumilt ka Tallinn ja Tartu.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles