Kuumaga kimbutavad lemmikuid nahahädad

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suplemine on kuumaga koerale mõnus jahutus, kuid omanikul tuleb pärast eriti hoolsalt lemmiku nahal silma peal hoida – põletikud on kerged tulema.
Suplemine on kuumaga koerale mõnus jahutus, kuid omanikul tuleb pärast eriti hoolsalt lemmiku nahal silma peal hoida – põletikud on kerged tulema. Foto: Priit Simson/Postimees

Lõputu kuumalaine ajal peab hoolsalt jälgima oma lemmiklooma nahka, eriti tähelepanelik tasub olla vees supelda armastava koera omanikel.


Nagu inimesed, taluvad nõrgema tervisega lemmikloomad kuumust raskelt ja haigused võivad ägeneda, kuid põhilised probleemid, millega viimastel nädalatel on loomakliinikusse abi järele pöördutud, on ikkagi nahapõletikud, rääkis Vana-Pärnu loomakliiniku juhataja loomaarst Mart Taggel.

“Eriti hädas on pikakarvalised koerad, just need, kes ujumas käivad. Niiske paksu karva all läheb nahk hauduma ja tekibki nahapõletik,” selgitas loomaarst.

Käärid kätte

Kindel märk, mis koera nahahädale viitab, on punetus. Et põletikud kipuvad väga kiiresti levima, on vaja ruttu loomaarsti poole pöörduda. Kui see pole kohe võimalik, tuleks põletikulise koha ümbert karvad võimalikult madalalt ära pügada. “Punetav põletikuline nahk vajab kohe õhku,” rõhutas Taggel.

Hea oleks nahk mõne desinfitseeriva vahendiga üle piserdada. Selleks sobivad vahendid, mida inimesedki kasutavad, näiteks Cutasept. “Aga siin peab arvestama, et pritsimine on valus ja koer ei taha seda kuidagi lubada,” hoiatas lomaarst. “Kliinikus teeme seda rahustite all.”

Nahahädade ennetamiseks ja varajaseks avastamiseks on oluline, et koera karvastik oleks korralikult hooldatud.

“Sel suvel on palju kurtmist, et loomad ajavad pikalt karva,” rääkis Taggel. “Tahakski soovitada, et koera karv oleks suve kuumal ajal väga hoolikalt kammitud, et õhk läbi käiks. Vilti ega karvatorte ei tohi olla. See on väga oluline.”

Kui koer tahab, võib teda ujuma lubada. Kui aga nahahäda juba kallal, ei tohi teda vette lasta.  

Kuut ei sobi varjuks

Õuekoerte puhul peab hoolitsema, et neil oleks koht, kuhu varju alla minna. Kuut selleks enamasti ei sobi. “Kuudis võib olla hoopis kuumem kui õues, sest meil ehitatakse tavaliselt hästi korralikult soojustatud kuudid, et koeral talvel seal soe oleks,” põhjendas Taggel.

Nii tasubki õuel ringi vaadata ja leida koht, kus koeral jahe olla oleks. Ehk sobib selleks garaaž või suurem põõsas. Ja ärge unustage, et päike liigub. Kus hommikul pererahva töölemineku ajal mõnus vari, võib keskpäeval päike lõõsata.   

Paljud pered tavatsevad suvel autoga reisimas käia ja koera kaasa võtta. Kuumalaine pole põhjus pere lemmik koju jätta, küll tuleb hoolikamalt reis läbi mõelda. Kliimaseadmega auto puhul pole suurt muret, kuid kliimaseadmeta autoga reisides tuleb peatusi teha ja lasta koeral väljas ringi käia. Samuti peab loomale joogivee kaasa võtma.

“Oleme oma klientidega välja nuputanud, et kliimaseadmeta autos saab koera olemise mõnusamaks teha, kuid tema aseme alla panna külmapatareisid,” soovitas Taggel.

Kindlasti ei tohi koera üksi autosse jätta. Poole tunniga ehk halba ei juhtu, aga kui koer kauemaks autosse jäetakse, või ta kuumarabanduse saada. Jällegi, varju pargitud auto võib mõne aja pärast lauspäikese all olla.  

Kuumarabanduse võivad saada nii kassid kui koerad. Rabandusele viitab näiteks looma tavatu loidus. “Kui kass lõõtsutama hakkab, on tal juba väga raske olla,” sõnas Taggel.

Kuumarabanduse saanud loom tuleb kohe jahedasse viia ja jahedat juua pakkuda. Mõnikord on vaja loom arsti juurde tuua, et tilguti all teda turgutada. “Kui loom isegi juua ei jõua, tasub küll arsti poole pöörduda,” soovitas Taggel.

Kuumade ilmadega kipuvad loomad tavaliselt vähem sööma.

Jahe vesi

“Looma tasub jälgida, kui ta jätab ühe söögikorra vahele, aga muidu on rõõmsa olekuga, on see kuumal ajal igati normaalne,” selgitas Taggel. “Põhiline, et värske vesi alati ees oleks.”

Teleuudistes näidatakse aeg-ajalt ülinunnusid kaadreid, kuidas maailma loomaaedades kuumuses vaevlevatele loomadele jääkuubikutesse külmutatud toitu antakse. Kodumaisteski internetifoorumites levivad soovitused koertele külmutatud puljongikuubikuid sööta.

Taggel arvas, et ega sügavkülmikust võetud toidu pakkumine koerale või kassile halba tee, kuid olulist leevendust samuti ei too. “Hoopis tähtsam on jälgida, et loomal oleks alati ees värske vesi, karv hooldatud ja et õuekoeral oleks koht, kuhu varju alla minna,” võttis ta kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles