Juhtkiri: Vanamoodi septembrikuus

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Pärnu linna ja maakonna valdade igal elanikul oli võimalus eilsest Pärnu Postimehest vaadata, millises majanduslikus seisus on tema kodulinna-valla omavalitsus. Soovimata kuidagi riivata maakonnarahvast, üritaks pakkuda järeldusi Pärnu kohta, seda enam, et aasta eest alustas Toomas Kivimägi linnavalitsus lootusrikkalt.

Pärnu puhul teeb muret suur kulutamine. Kuue kuu tegelikud kulud moodustasid üle 387 miljoni krooni ja seda kokkuhoiupoliitika tingimustes! Mugavamalt elanud Mart Viisitamme linnavalitsus kulutas aasta eest üle 352 miljoni krooni. Millest selline vahe pärast kõikvõimalikke kärpeid, vajab kindlasti selgitust.

Arvestades, et aasta teise poole tulumaksu laekumised ei pruugi küündida esimese kuue kuu (126,25 miljonit) tasemele, võib 2010. aasta eelarves loodetud 251 miljonit täitumata jääda. Äärmiselt vähe on kahanenud linna võlakoorem. Kuigi töötus linnas on 571 inimese võrra väiksem, muudab sügis pilti.

Pärnu linna üldine majanduslik olukord on järgmise aasta eelarve koostamise ajaks ligilähedaselt samasugune nagu mullu. Linn pole suutnud kulusid vähendada ega tulusid kasvatada. Järelikult minnakse linnakodaniku tasku kallale ja tõstetakse näiteks maamaksu, sest linnavara müük pole hiilgav. Suutmata Pärnu linna võlaaugust välja tuua, võib nii Toomas Kivimägil kui rahanduse abilinnapeal Annely Akkermannil tekkida kiusatus kandideerida hoopis riigikokku ja üritada lahtuval toetusaurul siit Tallinna pääseda.

Kui Pärnu Postimehe kartused on asjatud ja prognoos liiga tume, on linnavalitsusel alati võimalus avalikkuse kahtlusi hajutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles