Kaupo Meieli sulest ilmus raamat „Turg on jumal“

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupo Meieli värske teose "Turg on jumal" esikaas.
Kaupo Meieli värske teose "Turg on jumal" esikaas. Foto: Kirjastus

Kirjastuse Jumalikud Ilmutused väljaandena ilmus Kaupo Meieli viies raamat “Turg on jumal”, mis sisaldab valikut viie aasta jooksul valminud esseedest ja kirjanduskriitikast.

“Turg on jumal” koondab viie aasta jooksul valminud kirjanduskriitikat ja 2013-2014 aastal kirjutatud esseid-kolumneid. Ühtede kaante vahele jõudsid seega käsitlused raamatuist, taustaks pilguheidud elule, mida elati ajal, mil neid teoseid kirjutati, ilmutati ja loeti.

Ajalistes tekstides elab autor kaasa inimeste iga-aastastele toimingutele, traditsioonide järgmisele, kõrvitsate kasvatamisele, harrastajate harrastustele, rannas päevitamisele ja majade rüütamisele jõuluehteisse. Ajatus kirjanduskriitikas leiab käsitlemist Andrus Kiviräha, Mart Kadastiku, Rein Kilgi, Kaur Kenderi, Aapo Ilvese, Jan Kausi, Olavi Ruitlase, Toomas F. Aru, (:)kivisildniku, ja paljude teiste eesti kaasaegsete kirjanike proosa- ning luulelooming.

“Olen nii arvustaja kui kirjeldajana püüdnud lähtuda, “üks-ühele” positsioonist. Mina ja raamat. Mina ja maailm. Olen lootnud, et see loob suurema võimaluse ausale lõpptulemusele. Lähtepunkt “mina ja raamat” annab mõlema jaoks piisava õigustuse ja kindluse ning omajagu julgust. Kindlasti pole seda julgust ja selget pilku alati piisavalt leidunud, sest keegi ei suuda raamatuga kuitahes kramplikult silmitsi seistes unustada oma lugemust ja kogemust. Need on kargud, aga õnnelikul inimesel on valida, kas kasutada karke või mitte. Olen püüdnud oma karke kasutada nii vähe kui võimalik. Käia on olnud raskem, kuid imestada kergem. Pole suurem asi ohver, kui midagi võrdväärset vastu saad,” kirjutab autor raamatu saatesõnas.

Lood “Suvi”, “Kevad”, “Talv” ja “Sügis” ilmusid Postimehes ja kirjutised peatükis “Argipäevased arutlused” jõudsid algselt avalikkuse ette Eesti rahvusringhäälingu vahendusel. Lõviosa raamatuarvustustest ilmusid esmakordselt Loomingus, Sirbis ja Vikerkaares.

“Turg on jumal” on Meieli viies teos, varasemalt on ilmunud luuleraamatud “Polügrafisti käsiraamat”, “Eesti elulood”, “Mu sokid on terved” ning “Pursata Vesuuvile”.

Raamatu väljaandmist toetas Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapital.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles