Pärnumaa lõunapoolsetes rannavetes ujuvad hiigelhülged

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaagupi kalur Avo Naar oli hülgekindla mõrra peale sedavõrd kindel, et algul ei tahtnud uskudagi, et hüljes selle lõhkumisega hakkama sai. “Aga kes muu kolm kilomeetrit kaldast kaugel meres?” küsis ta siis endalt.
Jaagupi kalur Avo Naar oli hülgekindla mõrra peale sedavõrd kindel, et algul ei tahtnud uskudagi, et hüljes selle lõhkumisega hakkama sai. “Aga kes muu kolm kilomeetrit kaldast kaugel meres?” küsis ta siis endalt. Foto: Ants Liigus

Jaagupis kolmandat põlve kutselise kaluri ametit pidav Avo Naar soetas Hiiumaalt endale neli hülgekindla sabaga mõrda, millest kaks on nüüd katki ja vedeleb taluõuel, selle asemel et meres kala püüda.

Kui kalur avastas katkise mõrrasaba, ei tahtnud ta esiti uskuda, et püünise võis lõhkuda hüljes, sest kevadel olid mõrrad samas vees terveks jäänud ja hülged polnud kalu söönud ega räsinud. Ent nüüd, sügisel, on vähemalt üks hüljes selgeks õppinud, kuidas Taanist ostetud paksust mõrralinast valmistatud mõrrasaba katki käristada ja püünisest välja ujuvatest kaladest kõht täis süüa.

Samasuguses hämmingus kui Naar oli mõrra valmistanud Hiiumaa mees Imre Kivi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles