Tanel Kangert jätkab tähelendu Astanas

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra Viko klubi treeneri Erich Perneri käe alt suurte sporti jõudnud 23aastane Tanel Kangert naases profileeri kõige kõrgemal tasemel.
Vändra Viko klubi treeneri Erich Perneri käe alt suurte sporti jõudnud 23aastane Tanel Kangert naases profileeri kõige kõrgemal tasemel. Foto: Sille Annuk / Postimees

Eesti spordi viimaste päevade pommuudist, Vändra poisi Tanel Kangerti liitumist jalgrattamaailma liidri Astanaga kommenteerivad asjatundjad, et midagi selle lähedast võiski oodata.


Kangerti esimene treener Erich Perner ütles, et oli kasvandiku profileeri naasmises kindel, aga nii kõrget lendu ei osanud siiski oodata.

“Tippmeeskondadel on vastavad inimesed, kes noori ja perspektiivikaid otsivad ning tugevad ära tunnevad,” rääkis Perner. “Soovitused on muidugi tähtsad, aga vaadatakse ikka, mis mees on, ja mida seni teinud, jutu peale põrsast kotis ei võta keegi.”

“Arvestades alles 23aastase Kangerti võimekust ja perspektiivi, ei pea ma seda uudist väga põrutavaks,” kinnitas ka Eesti jalgratturite liidu peasekretär Urmas Karlson, lisades siiski, et Astanat ei osanud ta oodata. “Kangert oli ju koos Taaramäega kõva tegija juba noorte olümpiapäevadel, noorte rahutuuril ja noorte EMil. Tal, lootustandva CVga mehel, oli silm peal ja nüüd, kui põlved tal jälle täie rauaga sõita lubavad, hakkaski juhtuma.”

Tervis peab vastu pidama

Veel aasta tagasi oli Kangert põlvekõhrede ülekoormuse, operatsioonide ja pika paranemise järel sportlaskarjääri jätkumise suhtes üsna pessimistlik. Nüüd põlved peavad ja sel hooajal Prantsusmaa St. Etienne’i amatöörklubis nii endale kui konkurentidele tipptaset tõestanud Kangert otsustas profileeri naasmist alustada enda pakkumisega kõige kõrgemal tasemel.

“Ta võttis tervisest tingitult teadlikult vaheaasta. Suuri sõnu Tanel sel ajal ei teinud, sest on realist ja kahtles tõesti oma tuleviku suhtes,” teadis Karlson. “Aga ju Astanas teatakse, et nii Kangert kui Taaramäe treenisid juba noorteklassis profi tasemel ja usutakse, et paranemine on täielik.”

“Peaasi, et tal seal tervis vastu peab,” muretses siiski Perner. “Aga Tanelil on kõva organism, ei usu, et miski järele annab.”

Maailm on ka rattameestel pisike

Huvitav on vaadata, kuidas asjad kulgesid ehk kuidas Kangert Astanaga lepingu sai, ja missugused kontaktid ning juhused seda soosisid.

Kangert, kel oli ka variant saada vana sõbra ja rivaali Rein Taaramäe kaaslaseks Cofidises, on öelnud, et mõtles end mõnele tõeliselt suurele välja pakkuda ja Astana nimi tuli esimesena meelde.

Astana üks esisõitjaid on Kasahstani mees, rattailmas suur nimi Aleksander Vinokurov, kes sõitis kunagi ammu sellessamas St. Etienne’i klubis, kus Kangert praegu. Saanud eestlase CV, kasutas Vinokurov vanu kontakte ja küsis üle, mis mehega tegu.

Järgnes järgmine liin ehk Eesti rattaspordi vaimne liider Jaan Kirsipuu, kes oli Vinokurovi tiimikaaslane kunagi Casino meeskonnas.

Jass on mees, keda usutakse, ja kui Vinokurov temaltki kuulis “võta ripakil mees ära, kuni hilja pole”, oli otsus tehtud.

Maailma rattaklubide edetabeli esimese klubi suursponsor on Kasahstani naftakompanii. Nimest niipalju, et Astana on 1997. aastast Almatõ asemel Kasahstani pealinn, 1830-1961 ja 1992-1998 kandis nime Akmola (valge õnn või valge kalm), 1961-1992 Tselinograd (uudismaalinn).

Pealinna nimega rattaklubi koduleheküljel Kangertit ega temaga tehtud lepingust eile veel juttu ei olnud, küll olid seal seitsme hispaanlase, kolme itaallase, kahe austraallase, ühe ukrainlase ja tšehhi ning 13 kasahhi ratturi pildid-nimed.

Kuulsaimad mehed on tänavugi Prantsusmaa velotuuri võitnud hispaanlane Alberto Contador (kes küll koos mitme kaaslasega lahkub Astanast Saxo Banki meeskonda), Vinokurov, hispaanlane Daniel Navaro ja Austraalia vennad Allan ning Scott Davis.

Mis tasemel meeskonnaga tegu, ütleb ka näiteks fakt, et veel mullu kandis Astana särki ka Lance Armstrong.

Kangertil tuleb end tõestada

Perner arvas, et supermeeskonnas on Kangertil esialgu küll ässade abilise roll, kuid küll jätkub ka väiksemaid võistlusi, kus ta end näidata saab ja hätta Kangert vaevalt jääb.

“Tanel saab seal hea kooli,” on Perner kindel.

Kangert ise on kommenteerinud, et üle Astana teda kullata ei lubanud, ja tema nüüd superstaariks ei hakka.

“Elan ikka maamehe elu edasi ja käin Vändras poes,” lubas hooaja lõpus tegelikult Lõuna-Prantsusmaale või Hispaaniasse uue elupaiga otsida kavatsev Kangert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles