Peeter Raidla: Riigikohtust, vakladest ja peldikuseinast

Peeter Raidla
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Raidla.
Peeter Raidla. Foto: Urmas Luik

Pärnu Postimehe kodulehel 3. augustil avaldatud Kanal 2 videoklipp vakladest puretud koerast oli sedavõrd võigas, et sellele oli lisatud hoiatus: “Lapsed ja nõrganärvilised võiksid jätta selle loo vaatamata”.

Klipp ja järgmisel päeval lehes ilmunud artikkel kutsusid esile sedavõrd elava vastukaja, et enam polnud mingit kahtlust: koeraomanike hoolimatu suhtumine oma “lemmikusse” oli valusalt riivanud meie lugejate õiglustunnet.

Eesti põhiseadus küll kinnitab, et meie vabariik on rajatud vabadusele ja õiglusele, kuid lisab sellesse loetellu ka õiguse. “Õiglus” ja “õigus” ei ole kahjuks kaugeltki kattuvad mõisted. Näiteid selle tõestuseks on Eesti Vabariik küllaga pakkunud ning Pärnu ei ole ses mõttes mingi erand.

Nii võisid emotsioonidest pakatavad online-kommentaarid olla koeraomaniku suhtes küll õiglased, ent mitte õigusest kantud. Kui lugejad oma kommentaarides keda tahes ropusõnaliste tiitlitega pärjavad, võib see neile endale õiglasena tunduda, ent seadusetäht annab sellelaadsele sõnakasutusele oma karmi hinnangu.

Ses mõttes on laevnik Vjatšeslav Leedo ja uudisteportaali Delfi vaidlus, mis 2009. aasta 10. juunil päädis riigikohtu tsiviilkolleegiumi otsusega, muutunud lühikese ajaga krestomaatiliseks ning avanud rohelise tee igaühele, kes vähegi tunneb, et tema au ja väärikus on ükskõik millise loo online-kommentaarides kahtluse alla seatud.

Nii pöördus koeraomanik Marge Arumäe 11. augustil advokaadi vahendusel Pärnu Postimehe poole. Kodanik Arumäe – palun vabandust, aga minu suu ja käsi tõrguvad kogu selle loo taustal teda prouaks nimetamast – polnud rahul nelja oma isiku pihta lausutud roppusega. Ja tal on protestiks seaduslik õigus. Lisan vaid, et veel enne advokaadi kirja oli toimetaja muidki “komme” eemaldanud.

Kommenteerijad võivad küll solvuda, aga midagi pole teha. Selle vältimiseks on ainult üks tee: hoiduge kommentaarilehe muutmisest peldikuseinaks. Saab ka ilma roppuste ja nilbusteta. Jäägu kodanik Arumäe lihtsalt koerapiinajaks. See ei muuda kellegi kommentaari lahjemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles