Kogukonnad tuginevad liidrile

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sadakond foorumil osalenut jagunesid teemati rühmadesse, et arutleda kodaniku vastutuse ja tugevate kogukondade kujunemise üle, moodustades nii kodanikupäeva mõttetalgutel omaette kogukonna.
Sadakond foorumil osalenut jagunesid teemati rühmadesse, et arutleda kodaniku vastutuse ja tugevate kogukondade kujunemise üle, moodustades nii kodanikupäeva mõttetalgutel omaette kogukonna. Foto: Ants Liigus

Keskmises Eesti külas elab 80 hingelist ja kogukonnad on üldiselt liidrikesksed, sellise järelduse tegi Tallinna ülikooli sotsioloogialektor Peeter Vihma eile Strandis Pärnumaa kogukonna foorumil, tuginedes Linnalabori ja Kodukandi ühisuuringule.

Uuringu alus on küsitletutelt laekunud pool tuhat vastust. Selgus, et kogukonnas on valdavalt kuni kümme aktiivset liiget, eestvedajaid kuni viis ja kaasalööjaid 20. Enamik liikmeid on üle 50aastased naised ja üle poole ehk 65 protsenti vastanutest kinnitas, et kogukond tugineb oma liidrile.

Vihma jutu järgi vähendavad kogukondlikku aktiivsust omavalitsuste vastuseis, liidrite väsimine, elanike töölekäimine kodukohast väljapoole. Ideaalne kogukond on huvi- ja väärtustepõhine ning avatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles