Pärnu gildipäevad lõppesid kauplejate tüliga

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fototabamus läbi auto esiklaasi: Margus Rebane asub laternaid müütanud valgalanna Anna Lõško kaupa kokku pakkima pärast seda, kui naine ise sellest keeldub.
Fototabamus läbi auto esiklaasi: Margus Rebane asub laternaid müütanud valgalanna Anna Lõško kaupa kokku pakkima pärast seda, kui naine ise sellest keeldub. Foto: Erakogu

Nädalavahetusel Pärnu kesklinnas toimunud gildipäevad tipnesid laupäeval sõnasõjaga, kui kümmekond laadal kaubelnut ei jõudnud korraldajatega kokkuleppele kauplemiskoha suhtes.


Herdis Elmend gildipäevi korraldanud Maarja-Magdaleena gildist selgitas, et kauplejad üritati reastada Pärnu kesklinnas ringikujuliselt. Peatänava Rüütli kõrval plaaniti käsitöömüük Hospidali, Pühavaimu, Nikolai ja Uuele tänavale.

“Kahjuks jättis reedel osa kauplejaid tulemata ja osa kolis omavoliliselt Rüütli tänavale. Nii tekkis olukord, kus kõrvaltänavatele jäi mõni kaupleja ja rahvas ei suundunud enam sinna ostlema,” rääkis Elmend.

Nurga taga ei teeni

Et olukorda parandada ja ringkauplemine taas tööle saada, otsustasid korraldajad kolida laupäeval kümmekond kauplejat Rüütli tänava otsast kõrvaltänavatele. Kui algul olnud kaupmehed Elmendi jutu järgi nõus minema, siis laupäeva hommikuks olid kõik ümber mõelnud.

Heegeldatud toodetega kaubelnud Eva Mäestu teatel keeldusid müüjad kõrvaltänavatele kolimast, sest reedel liikus seal vähe ostjaid.

“Korraldustoimkond tegi paigutusega vea, sest gildipäevadel tekkis olukord, kus Rüütli tänaval oli käive kuni 5000 krooni päevas, aga kõrvaltänaval viis korda vähem,” avaldas Mäestu. “Meid lubati Rüütli tänavale ja pärast hakati sealt ära ajama, laadapilet oli aga kõigile üks.”

Et korraldajad kauplejaist sõnade abil jagu ei saanud, üritanud nad Mäestu jutu järgi Rüütli tänava sulgeda, nii et inimesed enam tänava otsa müügilettideni ei pääseks.

“Nad panid sepa Rüütli ärikeskuse juurde keset tänavat ja tõstsid reklaamtahvli ette, et inimesed pööraksid Nikolai tänavale, mitte ei saaks Rüütlit pidi edasi minna,” seletas Mäestu.

Laupäeval kolis Hospidali tänavalt Rüütlisse Valgast pärit Anna Lõškogi, kes müüs kalmistulaternaid. Teda hakati uuelt kohalt füüsiliselt ära ajama.

“Mulle öeldi reedel, et kui leian vaba koha, võin Hospidali tänavalt ära kolida,” rääkis laternatega kaupelnud Lõško. “Laupäevaks leidsin tühja koha Rüütli tänava otsa, kust korraldajad hakkasid mind kohe ära ajama. Et ma keeldusin minemast, hakkasid Elmend ja Margus Rebane mu asju kokku tõstma! See oli väga solvav, kuidas minuga käituti. Müügist ei tulnud niimoodi midagi välja.”

Elmend tunnistas, et käis tõesti Rebasega Lõško asju kokku tõstmas, kuid tegi seda alles pärast müüja ülbet käitumist.

Ihnureid laadale ei taheta

“Sepa ja reklaamtahvli tõstsime ümber, et rahvast Nikolai tänavale kauplejate juurde suunata, mitte selleks, et tänavat kinni panna ja osa kauplejaid kiusata,” põhjendas Elmend. “Lõppkokkuvõttes õnnestus meil laupäeval ring tööle saada.”

Korraldaja arvamust mööda peaksid gildipäevad olema käsitööliste ühispidu, kus tuleb kaaskauplejatega arvestada. “Et osa kauplejaid seda ei tee ja mõtleb vaid omakasule, on kurb. Väga kahju, et see konflikt tekkis,” nentis Elmend. “Omakasupüüdlikke kauplejaid me järgmistele gildipäevadele enam ei kutsu. Õnneks oli enamik kauplejaid mõistvaid ja sai aru, et on vaja koostööd teha.”  

Kokku osales Pärnu gildipäevadel umbes 150 käsitöömüüjat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles