Juhtkiri: E-riigi e-rahvas

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eestist kui e-riigist on palju kõneldud, sellel andis taas põhjust peatuda sellest nädalast välja antav e-residentus. Kuid edukast ja edulisest e-riigist ei piisa, e-riigis peab elama e-rahvas. E-rahvas pole mitte lihtsalt füüsiliselt ühes piirkonnas või keelkonnas tegutsev hulk inimesi, vaid inimesed, kes tajuvad virtuaalmaailma käitumisreegleid ja oskavad vältida seal varitsevaid ohte.

Tänane Pärnu Postimees kirjutab veebikonstaablitest ja nende tööst kõnelevas artiklis, kuidas avatud veebiruumi jõuab lapsevanemate suhtedraama, mis paratamatult laste elu mõjutab, kuidas nii noored kui täiskasvanud mõtlematult endast aktipilte klõpsivad ja kes teab kellele saadavad. Kõik need juhtumid ja palju muud, leebemat ja hullemat, on meil siinsamas Eestiski.

Selleks, et ära hoida hullemat ja vähendada võimalust, et interneti tõttu keegi omaenda teadmatusest häbisse või lausa enesetapuga lõppevasse depressiooni satub, teevad veebikonstaablid Eestis vajalikku tööd. Selle töö põhiosa pole sugugi pidevalt netis istumine ja lehekülgede sirvimine, pigem on olulised kohtumised õpilaste ja lastevanematega, selgitamaks neile, mida ei maksa teha ja kuidas näiteks veebikiusamisest vabaneda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles