Juhtkiri: Rünnak kaitsepolitseile

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Venemaa föderaalne julgeolekuteenistus tegi nädalavahetusel pretsedenditu sammu ja avalikustas telekanali NTV vahendusel oma endise luuraja Eesti kaitsepolitseiametis Uno Puusepa. Endine KGB töötaja Puusepp võeti kapo palgale 1991. aastal ilmselt asendamatu spetsialistina ja oli nii oluline tegija, et jäi ametisse pensionile minekuni 2011. aastal. Kui tema ülesanne oli jälitus- ja pealtkuulamissüsteemide paigaldamine, peab küll küsima, mis oli selles töös nii keerulist, et ametisse pidi võetama tšekist. Teadupoolest ei ole olemas pensionil luurajat-tšekisti, nende endi kõnepruuk ütleb, et kord tšekist, igaveseks tšekist.

Olulisem on selgust saada, miks FSB Puusepa just praegu avalikustas. Kõige tõenäolisem vastus võiks olla – Eesti kaitsepolitsei diskrediteerimiseks mitte ainult Eesti avalikkuse, vaid ennekõike just välispartnerite silmis. Et ei saa neid tšuude usaldada midagi või umbes nii.

Meenutagem, et kuni 5. septembrini oli kapo pea paipoiss rahvusvahelises julgeolekuteenistuste perekonnas. Tabatud oli olulisi võõrluurajaid, mistõttu arendati NATO ja teiste riikide eriteenistuste vastavaid võimekusi vaenlase aktsioonidele vastu seista. Kapo aastaraamatud rääkisid veenvalt asutuse tõhusast tegevusest Eesti riigi julgeoleku tagamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles