Valter Parve: Ema või isa oleks ju tore olla, aga...

Valter Parve
, TÜ Pärnu kolledži lektor, SDE liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valter Parve.
Valter Parve. Foto: PP

Meie ja iga teise rahva püsimiseks on vaja, et viljakas eas naise kohta oleks keskmiselt veidi üle kahe lapse; Eestis on praegu napilt üle 1,5. Ega me kaunis maa tühjaks jää, kusagil on elu kehvem ja küllap see ahvatleb siia tulema. Seni on keel ja kultuur end, vaatamata võõrastele, siiski elus hoidnud.

Olulisim on vahest see, kui palju on olnud meie keele kasutajaid ja uskumuste edasikandjaid. Seega, kas praegune nigel sündimus on ajutine nähtus, jätkab see langemist või on oodata tõusu? Ja kui omasid napib ning töötegijaid tuleb mujalt sisse lubada, kas siis segunemine võõrastega läheb kokku meie unistusega rahvana edasi kesta?

Mida olukorra muutmiseks ette võtta, mis avitaks? Eelmisel aastal neile küsimustele vastuseid otsides kutsusin appi kahe gümnaasiumi lõpuklasside õpilased, kokku 57. Palusin neil anonüümselt hinnata seda, mis mõjutab otsust last mitte muretseda. Nimetan need viis põhjust, mida pidas oluliseks üle poole vastajatest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles